Leif GW Perssons ekonomiska bakslag: ”Nu tjänar jag inte så mycket”

Kriminologen Leif GW Persson har många strängar på sin lyra och har tjänat enorma summor pengar genom åren. Men nu berättar han om det ekonomiska bakslaget. 

Leif GW Persson avslöjar att han inte tjänar så mycket längre.

Kriminologen Leif GW Persson, 79 har synts i tv-rutan i många år, då han pratat om brott och straff. 2018 kom det plötsliga beskedet att Leif lämnar SVT:s succéprogram ”Veckans brott”, efter att ha gjort 16 säsonger tillsammans med programledaren Camilla Kvartoft

Istället gick han över till konkurrenten TV4, och blev ett stående inslag i ”Nyhetsmorgon”, och även där pratade han om brott. 

Men våren 2024 kom ytterligare en vändning. För att fortsätta se den folkkära kriminologen måste tittarna zappa över till SVT igen – detta efter att Leif GW meddelat att han lämnar TV4 för att återvända till SVT. Framöver kommer den tidigare nämnda duon Leif och Camilla synas i samhällsprogrammet "Veckan". 

Inspelning av "Veckans Brott" i SVT 2013.

Leif GW Perssons miljonbolag 

Förutom att synas i rutan arbetar Leif GW Persson även som författare och har skrivit flera populära deckare och hans enorma framgångar har resulterat i att Leif blev ekonomiskt oberoende så tidigt som vid 32 års ålder. 

Enligt uppgifter från Skatteverket som Familjeliv tagit del av hade Leif GW Persson en fastställd förvärvsinkomst på strax över 10 miljoner kronor under 2022. Delat på årets tolv månader ger det en lön på omkring 830 000 kronor i månaden. 

Leif GW Persson är involverad i två bolag, ”Leif GW Persson Aktiebolag” samt ”Leif GW Production AB”. Enligt Alla bolag hade ”Leif GW Persson Aktiebolag” en omsättning på cirka 8,8 miljoner kronor 2022. Det andra bolaget, ”Leif GW Production AB” omsatte omkring 28,6 kronor under 2023, vilket är den högsta omsättningen bolaget haft på flera år. 

Läs mer: Leif GW Perssons lyxiga gåva till barnbarnet – värd miljoner: ”Sprätt på stålarna”

Leif GW Persson och dottern Malin Persson Giolito

Ekonomiska bakslaget: ”Inte så mycket”

Att Leif GW jobbat hårt för att komma till den ekonomiska position han är på idag, råder det ingen tvekan om. Men inkomsterna verkar sina. Till Expressen har GW berättat att han inte alls tjänar så mycket längre: 

– Nu tjänar jag inte så mycket. Kanske 25 miljoner per år och så tar jag ut hälften i lön och betalar skatt och sociala avgifter 60 procent. När detta är klart har jag så där sex–sju miljoner kvar att leva på. Det funkar alldeles utmärkt att leva på sex–sju miljoner. 

GW menar att han själv inte är så dyr i drift, och skulle med enkelhet klara sig på en folkpension. Men att han har många runtomkring sig som han försörjer. 

– Ja, jag skulle klara det men inte de runtomkring mig, som lever på mig. Jag försörjer en halv stam. Men jag ger också bort en förskräcklig massa. Jag har ett barnhem i Ukraina där jag betalar hälften och nu har jag fått en medhjälpare som betalar den andra hälften. Det är Camilla Läckberg, säger Leif till Expressen. 

Missa inte: 

Här är alla sommarpratare i Sommar i P1 2024 – hela listan