Melinda Jacobs: Så får du en minnesvärd sommar med barnen 

Enligt en undersökning från Amazon oroar sig hälften av alla föräldrar i Sverige över att inte ha råd med minnesvärda aktiviteter med barnen. Melinda Jacobs ger sina bästa tips på billiga sommaraktiviteter. 

Melinda Jacobs bästa tips på billiga sommaraktiviteter.

Att skapa minnesvärda sommarupplevelser för sina barn är något många föräldrar strävar efter varje år. Sommarlovet är en tid fylld av förväntningar, äventyr och glädje för de flesta barn. Men för många föräldrar innebär den ekonomiska verkligheten en stor utmaning. 

Det rådande ekonomiska läget påverkar många barnfamiljer i Sverige. Att ha råd med sommaraktiviteter och resor kan vara svårt när plånboken är tunn. Oron över att inte kunna erbjuda sina barn en sommar att minnas kan leda till stress och känslor av otillräcklighet hos många föräldrar.

Hälften av alla föräldrar känner oro 

Enligt en ny undersökning från Amazon.se, som de gjort i samband med rean Prime Day i juli, känner nästan hälften av svenska föräldrar med barn i åldrarna 1-17 år, en stor oro över att inte ha möjlighet att ge sina barn en minnesvärd sommar. Anledningen bakom oron ska för 30% av de tillfrågade, vara av ekonomiska skäl. 

29 procent av de tillfrågade föräldrarna oroar sig för att inte ha råd med roliga aktiviteter för sina barn under sommarlovet, 24 procent för att barnen ska jämföra sina sommarlov med andra barn, 16 procent över att man inte ska ha tid att spendera tid med sina barn på grund av jobb och 15 procent känner en stress och oro över att man inte har möjlighet att semestra utomlands med barnen. 

Men trots det berättar sju av tio svenska föräldrar att deras starkaste minnen från sin egen barndom är kopplade till billigare aktiviteter. Aktiviteter som exempelvis att tälta, fiska, bygga kojor eller utflyter till stranden, har etsat sig fast i minnet medan de har inte alls samma starka minnen från utlandsresor eller besök till nöjesparker. 

Fina sommarminnen måste inte inkludera dyra aktiviteter.

Melinda Jacobs: Så skapar du sommarminnen för barnen

Familjehemsmamman Melinda Jacobs har fyra biologiska barn och två fosterhemsplacerade. Genom åren har hon skapat flera minnesvärda somrar med barnen hemma i Vadstena:

"Jag tror att vi vuxna gör saker krångligare än vad de är. Barn kräver inte så stora grejer. Det räcker att packa med sig lite fika och gå till lekparken, häng där några timmar och den dagen är räddad. Bara att få vara lediga tillsammans och göra de här små grejerna kan vara fint nog. Låt barnen leka och vara delaktiga. Se barnen och var närvarande.”, säger hon i ett pressmeddelande. 

Melinda Jacobs tips på minnesvärda sommaraktiviteter som inte kostar skjortan: 

  • Dagsutflykt med bad: Gör en dagsutflykt till en närliggande strand eller badplats – det behöver inte vara mer komplicerat än så. Packa en picknickkorg med godsaker, glöm inte solkräm och ta med några strandleksaker. Många badplatser har också lekplatser i närheten där barnen kan roa sig.
  • Äventyr med lokaltrafiken: Ta en tåg- eller busstur inom länet. Besök små orter ni inte har upptäckt tidigare och utforska områdets historia och sevärdheter tillsammans med barnen. 

  • Glassjakt: Gör en rolig sommarutmaning som går ut på att hitta stadens bästa glassbar eller kiosk. Prova olika smaker och hitta favoriten för varje familjemedlem! 

  • En dag i parken: Besök en närliggande park, ta med fika och något roligt bollspel eller kubb. Att spendera tid utomhus tillsammans kan skapa många fina minnen, och ett tips är att hålla koll på Amazon Prime Day i juli efter leksaker och annat som kan underhålla barnen i timmar.

Melinda Jacobs

Melinda Jacobs sommarplaner med familjen

Hur ska Melinda Jacobs, maken Martin ”E-Type” Eriksson och deras sex barn spendera sommaren? Till Familjeliv har Melinda beskrivit familjens sommarplaner. 

– Hela vår sommar är planerad. Vi försöker skapa så mycket tid tillsammans som är möjligt. Planering är a och o. Det innebär att vi kombinerar nytta med nöje. Spelar Martin i exempelvis Göteborg hänger jag och barnen med. Vi stannar några dagar extra och går på Liseberg, bor på hotell och skapar minnen ihop, säger Melinda och fortsätter: 

– Så ser vår sommar ut, vi anpassar våra utflykter och semestermål efter Martins spelningar. Förutom vår egna vackra sommarstad Vadstena spenderar vi också tid i Skåne där min familj bor och i Stockholm som är vårt andra hem. 

Vidare ger Melinda ett tips om hur familjen sparar pengar under semestern, trots att de ofta går över sin sommarbudget. 

– Vi spräcker alltid vår budget, men Amazon Prime Day hjälper en bra bit på vägen när det kommer till att handla allt som behövs för att underhålla barnen hela sommarlovet. 

Melinda Jacobs och yngsta dottern Izadora.

Lästips: 

Ekonomens tips: Så sparar du pengar till barnen i svåra tider

Gratis aktiviteter att göra på sommarlovet – sparexpertens bästa tips

Melinda Jacobs och yngsta dottern Izadora.

Läs mer: 

Läs mer:

Läs mer:

Läs mer:

Ekonomens tips: Så sparar du pengar till barnen i svåra tider

Läs mer:

Gratis aktiviteter att göra på sommarlovet – sparexpertens bästa tips

Läs mer: