När bör man berätta för barnen om skilsmässan? 

Att ta beslutet att skilja sig är tufft. Oavsett om man har barn eller inte är det en känslig tid för alla inblandade. Men finns det en bra tid att berätta för barnen att man ska skilja sig? 

När ska man berätta för barnen om skilsmässan?

Att fatta beslutet att skilja sig är aldrig enkelt, och när barn är inblandade blir situationen ännu mer komplex och känsloladdad. För många föräldrar är en av de svåraste stunderna att berätta för sina barn om separationen. Det är en konversation som är fylld av oro, rädsla och osäkerhet - hur kommer barnen att reagera? Kommer de att förstå? Och hur kan man bäst skydda deras känslomässiga välbefinnande under en så omvälvande tid? 

I Familjelivs forum kommer frågan på tal. Trådstartaren ställer frågan huruvida de ska berätta för barnen om skilsmässan under semestern och på så vis kunna finnas för barnen under bearbetningsprocessen, eller om de ska vänta tills dess att ena parten skaffar eget boende. I tråden är det många som ger sin syn på saken och delar med sig av sin åsikt om ämnet. 

Ska vi berätta för barnen om skilsmässan på semestern? 

Trådstartaren berättar om situationen: 

”Vi ska skilja oss. Efter 14 år tillsammans. Det är sorgligt, men vi är jättefina vänner som verkligen hjälper varandra i det här läget. Känns ändå fantastiskt att vi verkligen jobbar för en ”bra” skilsmässa. Vi är överens om allt.”, inleder hen tråden för att sedan fortsätta till problematiken. 

De är i skedet att de planerar en kommande boendesituation, men att det har dragit ut på tiden med köp av boende. 

”Vi tänker såhär, att barnen ska få bo kvar på i vart fall ett ställe så dom slipper flytta. Så hittat jag ett ställe nära.Efter att boendet är säkrat tänkte vi berätta för barnen. Min fråga är: Vi tänkte berätta det nu på sommarlovet, så att vi har möjlighet att vara tillsammans mycket, besvara frågor, hantera känslor, osv. Men sanningen är att min man och jag egentligen inte är annorlunda med varandra nu än innan. kommer vi förvirra barnen? Är det bättre att vänta till jag har ett eget boende (vilket kan ta flera månader)”

Flera användare stöttar trådstartaren och kommer med sina inputs. 

”En chans att bearbeta”

”Måste ju vara bäst att berätta på sommarlovet så barnen har en chans att bearbeta det hela när dom är lediga och ni är hemma än att dom både ska orka med er skilsmässa och skolan.”

”Gör det inte till en större sak”

”Gör de det inte till en större sak än det faktiskt är så kommer barnen inte att lida och heller inte behöva en massa stöd och tid att bearbeta och orka med. Dessutom blir det ju sjukt förvirrande att allt är som vanligt/inget förändras under flera månader efter att de berättat... Detta tror jag är extra viktigt om barnen är väldigt små, eftersom ju yngre barnen är, desto mer lever de i nuet, och saknar förmåga att förhålla sig till saker som sker om flera månader.”

”Låt barnen...”

”Låt barnen få en sista sommar i fred. Berätta i slutet av sommarlovet.”

”Förklara i lugn och ro”

”Det är ingen som säger att allt kommer bli skit, om de tar det nu. Det verkar ju inte finnas en förälder som hatar den andra där iallafall vad det verkar på ts, då kan de ju förklara i lugn och ro. Men de lär ju såklart ändå bli ledsna. bra om föräldrarna då är hemma och kan stötta! Vara i skolan och vara ledsen samtidigt blir ju inte lätt men då hinner de bearbeta det lite.”

”Dra inte ut på det”

”Dra inte ut på det längre än nödvändigt genom att berätta flera månader i förväg. När ni har hittat ett nytt boende kan ni berätta. Då kan ni dessutom ge svar på frågor som barnet kommer att vara oroliga för, som var kommer de att bo, måste de byta skola, blir det långt till kompisarna osv.”

”Berätta det under ett sommarlov”

”Var i din sits för ganska exakt ett år sen (bortsett från de där med bästa vänner) och vi berättade när barnen gått på sommarlov. Jag hade inte heller hittat nytt boende än men kände verkligen att det bästa var att berätta det under ett sommarlov.”

”Tid att vänja sig”

”Eftersom ni fungerar så bra ihop så är det kanske onödigt att berätta för tidigt. Men, berätta inte heller först precis innan alla förändringarna ska ske, utan att barnen får lite tid att vänja sig vid tanken.”

Svaren ovan kommer från följande forumtråd: Ska vi berätta för barnen om skilsmässan på semestern? Läs mer av diskussionerna och var med och tyck till du också! 

Lästips: 

Bada med vattkoppor – kan man det? Vi reder ut

Busenkelt recept: Så gör du egna såpbubblor

Vad betyder en blå registreringsskylt? Här är svaret