Så gör du tandborstningen för barn roligare – 4 tips

Att borsta tänderna är vanligtvis inte en av barnens favoritsysslor. Vi är nog många som stressade stått där i badrummet på morgonen och tjatat för att få vårt barn att borsta sina tänder. Och allt som oftast slutar det i skrik och tårar.

Så gör du tandborstningen för barn roligare – 4 tips. Foto: Pexels
Så gör du tandborstningen för barn roligare – 4 tips. Foto: Pexels

Det finns knep du kan ta till som gör tandborstningen lite mer spännande och rolig – och vem vill inte slippa dessa konflikter både morgon och kväll? På Familjelivs forum tipsar många om hur just eltandborsten har hjälpt dem.

Så gör du tandborstningen för barn roligare – 4 tips

1. Låt barnet välja tandborste
Numera finns eltandborstar i flera olika färger och motiv. Kanske har ditt barn en favoritfärg eller gillar en viss seriefigur – låt barnet välja en tandborste hen tycker om. Tandborstningen kommer garanterat att bli roligare då!

2. Borsta tillsammans
Passa på att borsta dina egna tänder samtidigt och låt barnet härma dig. Barn älskar att härma det vi gör. För att göra det extra roligt kan ni sätta er på golvet mitt emot varandra och turas om att härma varandra.

3. Sjung tillsammans
Sjung en rolig sång tillsammans när vi borstar. Eller lyssna på roliga tandborstningssånger på YouTube.

4. Ge ditt barn beröm
Glöm inte att ge ditt barn beröm – får man positiv feedback vill man gärna göra om samma sak igen. Tala om för ditt barn att hen är bra på att borsta sina tänder. Skratta och påpeka hur roligt ni har tillsammans när ni gör det.

Familjelivs forum

Vill du ha tips och diskutera val av tandborste? Kolla in den här tråden!

När kan barn börja använda eltandborste?

Redan när barnen får sin första tand ska man börja borsta den regelbundet – då passar en vanlig tandborste bäst. Från att barnet är tre år kan du börja använda en eltandborste.

En eltandborste tar bort upp till 100 procent mer plack än en manuell tandborste. Hos vissa barn kan det även vara lättare att komma åt att borsta med en eltandborste då den har ett litet borsthuvud.

Här hittar du fler bra tips: 13 tips vid tandborstning på barn

Så här borstar du tänderna med en eltandborste

Eftersom en eltandborste har ett oscillerande borsthuvud, som roterar fram och tillbaka, använder man en annan borstteknik än med en vanlig manuell tandborste.

Så här gör du:
Börja med att applicera en liten mängd tandkräm på borsten. Placera sen borsthuvudet mot tuggytorna på kindtänderna och styr borsten med lätt hand från tand till tand – stanna ett par sekunder på varje.

Gå sedan vidare och borsta tändernas utsida genom att styra med lätt hand längs tandköttskanten. Vinkla borsten åt olika håll för att komma åt mellan tänderna. Avsluta med att göra på samma sätt på insidan av tänderna, och stanna lite extra på framtänderna.

Källa: Vårdguiden