Så många firade ensamma på nyårsafton: "Borde vara nackskott"

"Jag har inget emot att vara själv, men omgivningens reaktioner skapar lite ångest kring att vi borde fira på något annat sätt."

Artikelbild: Pexels

Nyårsafton brukar innebära fest där många vänner och bekanta samlas, men så är det inte för alla. Trots lättade restriktioner och rekommendationer om att mindre sammankomster går bra, så valde många ett lugnare nyårsfirande. En omröstning i forumtråden "Hur firar du nyår 2021?", visade att majoriteten skulle fira nyårsafton själva.

Så många firade nyårsafton ensamma

I omröstningen svarade 50 % att de skulle fira nyårsafton själva, medan 32 % firade med en partner eller vän. Ett större nyårsfirande som innan pandemin, var det bara 5 % som skulle göra.

Läsarnas 10 nyårsfiranden

1. Hustrun jobbar

"Jag kommer vara själv i stort sett hela tiden eftersom hustrun jobbar. Hon kommer väl hem till 12 slaget i alla fall och sen jobbar hon nyårsdagen med start kl 07."

/Postman

2. Nyårsafton utan tolvslaget

"Bara familjen, men jag kommer lägga mig innan 12 som vanligt. :)"

/Tow2Mater

3. "Folk runt omkring reagerar ganska starkt"

"Vi firar hemma själva med familjen. Vi umgås mycket med familj och vänner både före och efter och tycker att det är skönt att var själva just på nyårsafton, för att slippa för mycket ståhej. Men jag märker att folk runt omkring reagerar ganska starkt. De undrar varför vi inte firar med någon och om vi är ensamma. Jag har inget emot att vara själv men omgivningens reaktioner skapar lite ångest kring att vi borde fira på något annat sätt."

/Nernu

4. Alltid själva

"Vi firar i princip alltid själva på nyårsafton. Det blir vanligtvis middag, antingen på restaurang eller hemma, sedan chips och mys framför tv:n fram till tolvslaget och då går vi ut och tittar på fyrverkerierna. Förra året beställde vi hem mat från vår favoritrestaurang och i år blir det från samma ställe, plus att vi lägger till ett par egna rätter."

/Mascaraklumpar

5. Med hunden

"Har i år valt att inte bjuda hem några och tackat nej till fest hos vänner. Stannar hemma i mitt hus i skogen med min hund som är rädd för fyrverkerier."

/Dexter dot com

6. Parmiddag

"Vi blir 4 st, jag och partner ska över till ett par kompisar så blir parmiddag och lugnt och mysigt."

/MrsPJ

7. Slippa fixa nyårsmiddagen själv

"Hemma med maken. Vi har beställt en nyårsmeny från en restaurang."

/Medborgare

8. "Borde vara nackskott på dessa idioter"

"Ja vi ville ha ett festligt nyår eftersom man inte har kunnat träffas på så länge. Men i förrgår blev min bästa vän och hennes sambo tokförkylda, för att hans släkt varit och hälsat på två dagar innan med symptom och glatt berättade att deras dotter går på Alvedon (för varför skulle man stanna hemma när man är sjuk ööööh...borde vara nackskott på dessa idioter!). De bor liksom inte i andra änden av landet heller utan två kvarter bort, så det är inte som att de inte kan ses andra dagar.

Nu idag blev en annan vän förkyld men då hon testades negativt kommer två i familjen och lillebror stannar hemma med mamma. Övriga två hushåll har lyckligtvis inte fått böldpest ännu med 3 h kvar. Vi får väl se hur det går. Vi har ingen brist på mat i alla fall..."

/Themis

9. "En vanlig dag"

"Kan inte svara. Är hemma med familjen, äter lite gott, somnar nog före 12. I stort sett en vanlig dag."

10. "Fått kontakt med en underbar kvinna här på FL"

"Firar ensam hemma men har fått kontakt med en underbar kvinna här på FL så jag kommer inte känna mig det minsta ensam för en gångs skull."

/Pinnen2

"Ensam men facetimade med en väninna över tolvslaget."

/Guldnovan