Sommardäck 2022: Datum och regler du ska ha koll på

Våren närmar sig och det är snart dags att lägga vinterdäcken på hyllan, men vad säger egentligen lagen om däckbyte och när måste sommardäcken på bilen 2022? Familjeliv har tagit reda på allt du behöver veta.

När ska sommardäcken på 2022? Vi ger dig svaret. Foto: Unsplash/Unsplash
När ska sommardäcken på 2022? Vi ger dig svaret. Foto: Unsplash/Unsplash

Fredagen 15 april är sista dagen du får köra med vinterdäck på din bil. Från och med 31 mars är det fritt fram att boka tid hos en verkstad för däckbyte. Vi tipsar om vad du kan tänka på inför däckbytet och påminner om vilka lagar, datum och regler som gäller.

När ska man byta till sommardäck 2022?

Det är Transportstyrelsen som sätter upp specifika datum för när det är dags att byta däck. I år är det tillåtet att ha vinterdäck till 31 mars 2022. Har du dubbdäck på din bil så är det tillåtet att köra med dem från till 15 april 2022.

Krav på sommardäck 2022

Mellan datumen 31 mars - 15 april är det dags för hjulskifte. Från och med 16 april är det krav på sommardäck.

Läs också: Sommartid – då ska klockan ställas fram en timme

Vad säger lagen om däckbyte

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag*. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

*Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Kör säkert och tryggt med rätt mönsterdjup

Förmågan att greppa på is och snö försämras drastiskt när mönsterdjupet på vinterdäcken minskar. Redan vid 4 mm mönsterdjup minskar din möjlighet att styra och bromsa – så håll koll på mönsterdjupet och fråga en däckexpert om du är osäker.

Vilket mönsterdjup måste sommardäck ha?

Vid sommarväglag ska däcken ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup.

Så mäter du mönsterdjupet på däcken

Mönsterdjupet ska mätas på det mest slitna stället på däckets huvudmönster. Det funkar alldeles utmärkt att mäta med hjälp av en vanlig linjal eller tumstock. För in mätstickan i en av skårorna på däcket och läs av. Vill du veta mer exakt finns det mätstickor eller skjutmått att köpa.

Läs också: Barnbidraget 2022 – här är alla datum och regler enkelt förklarat

Förvaring av vinterdäck

Se till att vägsaltet är borttvättat och lagra sen vinterdäcken mörkt, svalt och torrt. Har du ingenstans att försvara dina vinterdäck över sommaren så finns det däckhotell som erbjuder förvaring, där förvaras däcken mot en hyra. Ett däckhotell kan kosta allt från ett par hundralappar till en bra bit över tusen kronor för en säsong. Allt ifrån storlek på däck till förvaringens tillgänglighet spelar roll i prisbilden.

Däckbyte – så gör du

Många verkstäder erbjuder däckbyte mot en kostnad på 200-450 kronor. Till dig som inte har tummen mitt i handen och vill byta däcken på egen hand har vi tagit reda några tips – lycka till!

  • Parkera bilen plant.

  • Använd bra verktyg, exempelvis ett rejält fälgkors.

  • Lätta på hjulbultarna innan upphissning.

  • Byt ett hjul i taget.

  • Dra åt varje fälgbult med en momentnyckel eller fälgkors.

  • Märk däcken med höger, vänster, respektive fram och bak. Detta för att hålla koll på rotationsriktningen.