Tre vuxna, nio barn – så lever "Polyfamiljen" tillsammans

Erik, Linda och Hampus – en kärlekstrio med nio barn som lever i en familjekonstellation som inte är som alla andra. För Familjeliv berättar Polyfamiljen, som de kallar sig på sociala medier, om fördomar de möter i sin vardag och hur familjelivet, med tre föräldrar och nio barn, går ihop. Och hur upplever barnen att det är att ha tre föräldrar?

Vill du också vara med och bredda synen på hur en familj kan se ut, eller har du något annat du vill berätta? Kontakta oss! Läs mer här.

Under en julfest hamnade alla tre i en bastu tillsammans, tycke uppstod och på den vägen är det. Vid tillfället var Erik och Linda redan gifta och Hampus hade sambo. Idag lever de tre tillsammans och är alla varandras partner.

Lättare att få ihop familjelivet

När Familjeliv frågar familjen om vilka fördomar de möter i sin vardag berättar de att många tror att det enbart är Linda som har två partners, vilket inte är fallet. I Polyfamiljen har både Erik, Linda och Hampus två partners var – de älskar varandra alla tre och ser det som en stor fördel att kunna öppna upp för mer kärlek. Dessutom menar de är det lättare att få ihop familjelivet, och det vardagspussel som det innebär, när man är tre.

Väckt nyfikenhet

Erik, Lindas och Hampus nya parkonstellation väckte mycket nyfikenhet hos omgivningen, men de flesta har varit förstående och positiva till deras levnadssätt. Däremot har några av deras närmsta familjemedlemmar haft svårt att acceptera levnadssättet:

– De har behövt längst tid på sig att smälta detta och ta till sig att vi lever tillsammans. Det tog nästan ett år för vissa av våra föräldrar att acceptera att vi valt att leva tillsammans, berättar dem och tillägger:

– Och lite så är det tyvärr fortfarande, att man inte accepterat det till hundra procent utan man vill gärna exkludera oss på ett "fint" sätt. Man kanske inte ger våra barn lika mycket uppmärksamhet och kärlek som deras kusiner får, inte lika villiga att vara barnvakt och liknande.

Polyfamiljen: "Barnen tog det positivt"

När de träffades hade Erik och Linda redan fyra barn tillsammans. Även Hampus hade ett barn när han gick in i den nya relationen och flyttade in hos Erik och Linda i början av 2013. På frågan om hur barnen reagerade när de berättade om att Hampus skulle flytta in hos Erik och Linda svarar de att de tog emot beskedet väldigt bra:

– De tog det positivt och tyckte väl egentligen bara att det var roligt. Det är väl egentligen bara det äldsta barnet som kommer ihåg hur det var innan.

Mötte ni några fördomar i början av ert förhållande?

– Inte jättemycket fördomar faktiskt, men såklart så har det varit några. Att våra barn skulle må dåligt på grund av att vi lever tre, att vi inte skulle bry oss om dem.

Finns det några nackdelar med att leva tre?

– Nackdelen kanske skulle kunna vara att det krävs mer kommunikation för att alla ska känna sig inkluderade, även om det också skulle kunna ses som positivt att man kommunicerar mer. Men överlag ser vi nog inga nackdelar.

Hur upplever barnen familjekonstellationen idag?

– Idag är det inget vi pratar om då det är så naturligt. Klart att de ibland kan säga något om att vi är många och kan tycka det är lite pinsamt, men det är väldigt sällan. Och då är det inte att vi är tre vuxna de tycker är pinsamt, utan att de är många syskon.

"Vi är sammansvetsade"

För Polyfamiljen innebär familjelivet med tre vuxna och nio barn många viljor och möjligheter till konflikter, som kräver mycket kommunikation. Men livet betyder också en hektisk, livlig och mysig tillvaro, berättar dem.

– Många viljor och åsikter i en salig blandning men ändå med en gemensam grund som gör att vi är sammansvetsade och gör mycket tillsammans som familj.

Vill du också vara med och bredda synen på hur en familj kan se ut, eller har du något annat du vill dela med dig av? Kontakta oss! Läs mer här.