Varnar för gift i gamla återanvända leksaker – kan orsaka cancer

Återanvändning är generellt positivt – men inte när det gäller leksaker. En studie från Göteborgs universitet visar att äldre plastleksaker ofta innehåller högre halter av hälsofarliga ämnen än nya.

Äldre leksaker innehåller i högre grad hälsofarliga kemikalier än nya, visar en studie från Göteborgs universitet.

Forskare från Göteborgs universitet testade 157 nya och gamla leksaksföremål och mätte hur mycket kemikalier de innehöll.

"Studien visar att återanvändning och återvinning inte alltid är självklart positivt. I en omställning till en mer cirkulär ekonomi behövs förbud och andra styrmedel som får bort farliga kemikalier från plast och andra material", säger Daniel Slunge, miljöekonom vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Mängden kemikalier överskred dagens lagliga nivåer

84 procent av av de äldre leksakerna innehöll kemikaliemängder som överskred dagens lagliga nivåer, enligt studien.

"Koncentrationerna av de giftiga ämnena var betydligt högre i gamla föremål. I ett flertal gamla bollar hittades till exempel ett par ftalater i koncentrationer som översteg 40 procent av leksakens vikt, vilket är 400 gånger över den lagliga gränsen", säger Bethanie Carney Almroth, professor på institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Men även i nyare leksaker överskreds gränsvärdena i 30 procent av fallen.

Kan orsaka cancer

De kemikalier som hittades var bland annat ftalater och kortkedjiga klorparaffiner, vilket används som mjukgörare och flamskyddsmedel i leksakerna. Ämnena kan orsaka cancer, skador på DNA eller påverka reproduktionsförmågan hos barn.