Viktiga upplevelser för barns utveckling – föräldrar delar med sig

Att exponera sina barn för olika saker i uppväxten är viktigt för både allmänbildning och utveckling. Men vilka upplevelser är egentligen viktiga för barnen att få under sin uppväxt? 

Viktiga upplevelser för barnens utveckling

Barnens värld är full av nyfikenhet, utforskande och lärande. Varje dag innebär en möjlighet att upptäcka något nytt, oavsett om det sker genom lek, undervisning eller sociala interaktioner. Men vilka upplevelser är egentligen de mest betydelsefulla för deras utveckling? 

I Familjelivs forum diskuteras ämnet efter att en person ställt frågan om vilka upplevelser som är viktiga för barn. Nedan har vi samlat svar från ett antal personer, som ger sin syn på saken. 

Vilka upplevelser är viktiga för barn?

Trådstartaren ställer följande fråga: 

Jag är nyfiken på vad ni andra anser är viktiga upplevelser för barn att ha med i sin referensbank. Rent socialt nu för att kunna umgås med andra barn. Det kan vara att veta vad Mc Donalds är, hur det ser ut på en fotbollsarena och vad det kan innebära att gå på fotboll eller att åka till lekland/vattenland.”, skriver hen och fortsätter: 

”Det här är bara exempel. Jag tänker mer på saker som är lite norm och är bra att känna till. Jag är exempelvis uppvuxen med landställe. Min man har kvar sitt landställe och jag har kvar mitt tillsammans med mina syskon. Jag har däremot varit med om att vissa barn känt sig exkluderade i att just inte förstå vad ett landställe kan vara. Så vilka saker anser ni är bra att ge sina barn?”

”Visste inte vad det var”

”Om man lever ett hyfsat normalt och aktivt liv och tar med barnen i det livet så tror jag det löser sig av sig själv? Men jag kommer ihåg att jag en gång var tvungen att ta med barnen in till stan för att åka rulltrappa för det visste de inte vad det var! Men de gick på förskola då?”

”Han saknade att vi aldrig eldat”

”Min son sa nu som 20-åring att han saknade att vi aldrig eldat och grillat i skogen när han var liten. Vi var mycket i skogen men det är sant, vi gjorde aldrig upp eld, jag tycker det är lite läskigt. Vet inte varför han saknade just detta?”

”Äta på restauranger”

”Äta på restauranger av olika sorter. Åka buss, tåg, taxi, flyg.”

”Lite olika livsstilar och upplevelser”

”Det är ju inget måste, men kanske kul att exponera barnen för lite olika livsstilar och upplevelser. När det gäller min son har jag tänkt mer på att det är lärorikt att se hur folk som är lite fattigare har det och folk som är lite rikare och alla däremellan. Olika kulturer, hälsa på hos familjer som har annat ursprung och åka utomlands och umgås med lokalbefolkningen. Hälsa på hos en kompis på Östermalm och se hur det kan vara att bo i en tiorumslägenhet bara en pappa och ett barn.”

”Prova på lite olika”

”Det handlar väl om att man ska bli lite allround och få prova på lite olika så att man kan välja själv sedan vilken "värld" man vill leva i. Att känna sig trygg i alla möjliga situationer och få kunskap om omvärlden.”

”Bra saker att veta”

”Bra saker att veta: hur man läser och hur man stavar, att simma, hur man gör en skål gröt i micron, vaccin är bra, budgetera dina pengar, vädret är inte samma på hela jorden, matematik är bra att kunna, youtube/fb/tiktok/ig är inte en skola, sociala medier är skit”

”Det är skillnad”

”Tycker det är skillnad på att veta vad olika upplevelser är och att själv uppleva/göra det. Mina barn vet att det finns sommarstugor som vissa åker till, men själv har vi ingen. De vet att det finns olika lekland men vi har inte varit på alla . Jag tror detta är ganska vanligt, att barn vet att det finns saker som de själva inte gör/upplever, men att andra gör/upplever det.”

”Mycket sämre allmänbildade”

”Åka buss/spårvagn/tunnelbana/färja eller vad som finns i närheten. Läsa böcker och bli läst för. Gå till biblioteket. Spela sällskapsspel. Baka och laga mat. Kunna simma - och ha simmat både i simhall och i hav/sjö. Vara i skogen, elda, tälja. Paddla kanot, ro, åka båt. Mcdonalds, lekland, Ipad osv (brukar inte vara några barn som har missat det...). Pyssla, handarbeta och bygga. Åka hiss och rulltrappa. Gå i någon sport/gruppaktivitet. Besöka något museum, nöjespark. Det var vad jag kom på på rak arm. Självklart kan alla inte fixa alla de sakerna, men det finns massa kul på varje bostadsort och för varje ekonomi. Generellt är barn extremt mycket sämre allmänbildade och har sämre motorik och omvärldsuppfattning än för en generation sedan. Jättetråkigt! Jag hoppas att de som blir föräldrar idag ger sina barn rikare upplevelser än att sitta med näsan i en skärm... 

Svaren ovan kommer från följande forumtråd: Vilka upplevelser är viktiga för barn? Läs mer av diskussionerna och var med och tyck till du också!