Huvudlöss – så blir du av med de hemska krypen

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

En lusepidemi är något man helst vill undvika i den mån det går. Ibland är det dessvärre oundvikligt eftersom det lätt sprider sig mellan barnen på förskola och skola när de befinner sig nära varandra. Kliandet blir tillslut outhärdligt!

Tyvärr går det inte att tvätta bort huvudlössen med vanligt schampo och det behövs oftast starka medel för att bli av med krypen. Det kan även vara smärtsamt att kamma håret under behandlingen om ditt barn är håröm. Därför finns en del knep för att underlätta kammandet – och samtidigt spara pengar.

Behandling av huvudlöss

Eftersom huvudlössen är två- tre millimeter stora går de faktiskt att se med blotta ögat. Börja med att kamma håret framför en spegel med ett vitt papper eller lakan under för att se huvudlössen och lusäggen. Huvudlössen överlever heller inte längre än ett dygn utanför håret – så ni behöver inte sanera hela huset om ni finner en lus i soffan.

Huvudlöss i håret? Gör såhär!
I familjelivs forums diskuteras en del olika huskurer och andra tips som kan hjälpa er att fort bort lössen.

• Använd vinäger och Listerine (även annat starkt mintmedel)
Listerine funkar för det mesta. Eftersom medlet är väldigt starkt kan det ta död på lössen, men även andra saker, som dofter och mjäll.

• Borsta håret med luskam
För en del användare har luskam fungerat bäst. Många tipsar om Nitfree som fungerar bra.

• Lägg kammen i frysen
Vid minusgrader så fryser lössen. Se till att även hänga ut kläder, borstar och andra huvudbonader för att vara på den säkra sidan. Lössen försvinner även av att tvättas i vanlig tvättmaskin.

• Prova balsam
Är ditt barn håröm kan det vara bra att ha balsam i håret. Kammen glider lättare igenom håret och lössen syns bättre. Eftersom man kammar håret i benor blir det enklare att separera med balsam i.

• Använd kokosolja och äppelcidervinäger
Vinägern lägger du i hårbotten så äggen inte fäster sig.

Har du själv något smart råd eller vill läsa mer om tipsen kan du gå in i de olika trådarna nedan och diskutera.

Så, ni kan vara lugna. Det finns billigare alternativ om ni inte vill lägga pengar på lusmedel.

Källa: 1177.se