Annika widholm

När bör man börja läsa för sitt barn, tycker du?

Så snart som möjligt! Att tidigt börja läsa för barnen skapar inte bara ett intresse för böcker och berättelser utan tränar även upp språkförståelse och ordförråd.

Hur viktig är själva läsningen hos barn enligt dig?

Att kunna läsa är en förutsättning för att kunna ta till sig kunskap i och utanför skolan. Den skönlitterära världen är också en plats där tankar och känslor kan testas och där barn kan hämta kraft och inspiration att förstå och hantera sin vardag. Berättelser skapar sammanhang och lämnar plats åt den egna fantasin och stimulerar på så sätt barns inlevelseförmåga och empati.

Annika Widholm

Har du några tips på hur man kan få ett barn som är helt ointresserad av att läsa att börja?

När jag är på författarbesök i skolor har jag märkt att spännande böcker om mysterier, spöken och äventyr ofta lockar de allra flesta barn, även om vissa behöver mer stöd och uppmuntran i läsningen än andra. Som vuxen ska man försöka undvika att tjata om att läsning är nyttigt utan istället förmedla glädjen och underhållningen av att läsa böcker. Det kan också vara bra att varva vanliga böcker med ljudböcker. Att läsa ska kännas som någonting roligt, inte påtvingat och jobbigt! Man vinner mycket på att hjälpa barnen att hitta böcker med en handling de gillar, och en text som passar deras läsnivå.

Hur kommer det sig att du riktat in dig på att skriva för barn?

Barnböcker var en viktig del i mitt liv när jag växte upp, och jag var särskilt förtjust i spännande och gåtfulla historier. Därför är det roligt att idag själv skriva den sortens böcker som jag tyckte om som barn!

Finns det något speciellt man ska tänka när man skriver till barn?

Att skriva utifrån barnens perspektiv, och inte med vuxna budskap om hur barn ska bete sig. Det är även viktigt att använda ett språk som är både gestaltande och lätt att ta till sig, och att berättelsen griper tag direkt och har mycket driv genom hela boken. Spänningen och handlingens komplexitet behöver också ligga i nivå med den åldersgrupp man riktar sig till.

Två av dina böcker ges nu ut på arabiska, varför just arabiska?

Nu i februari släpps Grottspanarna, fjärde och fristående delen i en lättläst spänningsserie för barn i lågstadieåldern. Lärare och bibliotekarier har efterfrågat serien även på andra språk, och särskilt arabiska. Så nu har de två första böckerna i serien, Spökspanarna och Zombiespanarna, blivit översatta. "Spanar-böckerna" handlar om två kompisar som är bästa vänner trots att de är väldigt olika varandra. I varje bok är de med om ett äventyr när de går på spaning efter övernaturliga varelser.

Vad hade du själv för favoritböcker/författare när du var barn?

Jag hade många favoriter, exempelvis Agnes Cecilia en sällsam historia av Maria Gripe och Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett. 


Här kan ni läsa mer om och beställa Grottspanarna och Stenkistan!