Generation Alpha: 7 tecken på att ditt barn tillhör “Gen A”

Bildkälla: Pexels / Jessica Lewis
Bildkälla: Pexels / Jessica Lewis

Det sägs att barn födda under en specifik generation anammar en viss typ av tankesätt eller beteende. Kanske föds man in i en orolig tid – eller tvärtom, en blomstrande efterkrigstid? Kontexten vi föds in i påverkar både våra utsikter på arbetsmarknaden, men också hur vi bildar familj och om vi tänker “individualistiskt” eller “kollektivistiskt”.

Så vad har egentligen Generation Alpha i kikaren, enligt experterna? Familjeliv har tagit reda på det!

Läs mer: Dagens unga – Generation Z – vill göra sina föräldrar stolta

Vilka är “Generation Alpha”?

Generation Alpha är födda mellan 2010-2024 och ofta barn till Millennials, eller Generation Y, som de också kallas. Varje vecka föds 2,8 miljoner barn som tillhör Generation Alpha, vilket gör att år 2025 kommer Generation Alpha vara den största generationen genom tiderna – med 2 miljarder “Gen Alphas”.

Vad kännetecknar Generation Alpha?

Modem, kassettband och markbunden TV. Glöm allt det där! Generation Alpha kommer att vara den mest högutbildade, rikaste och tekniskt avancerade generationen någonsin. Generation Alpha är den första generationen som levt hela sitt liv uppkopplade och varit omgiven av teknologi sedan födseln, och kommer därför vara teknologiska experter. Sociala medier och appar är en självklarhet för Generation Alpha, som har livestreamade förlossningar som första bild på sig själva.

Generation Alphas 7 kännetecken:

1. Långlevare. Generation Alpha kommer bli äldre än tidigare generationer.
2. Självständiga senare. De kommer påbörja “vuxenlivet” senare – och bo hemma längre.
3. Ensambarn. Generation Alpha växer upp i annorlunda familjekonstellationer utan två biologiska föräldrar och är inte sällan ensambarn.
4. Dålig koncentrationsförmåga. Generation Alpha kommer ha sämre koncentrationsförmåga än tidigare generationer de hoppar från skärm till skärm för att söka underhållning.
5. Digital utbildade. Utbildning och socialt umgänge kommer att vara digitalt anpassade för Generation Alpha och att utbilda sig digitalt kommer vara vanligt.
6. Digitalt orienterade. Att använda teknik och digitala verktyg som VR och AI kommer att vara en självklarhet för Generation Alpha.
7. Videofokuserade. Video är det självklara formatet för Generation Alpha.

Läs också: Blir ensambarn egoistiska? Här är det vetenskapliga svaret

Hur kommer Generation Alpha leva?

Generation Alpha är viktig att förstå eftersom att de representerar framtiden. Den nya generationen kommer bli en global generation och kommer att studera, arbeta, resa och flytta mellan olika länder i större utsträckning än tidigare generationer. Generation Alpha kommer även att byta karriär flera gånger och skola om sig.

Vad kommer efter Generation Alpha?

Efter Generation Alpha kommer Generation Beta, vilket är de som föds mellan 2025 till 2039. Vidare följer Generation Gamma och Delta – men tills dess är det lång tid kvar!

Vad tror du kommer känneteckna Generation Alpha? Dela gärna med dig av dina åsikter i vårt forum!