Helena upptäckte släktens mörka förflutna: ”Det var så otäckt”

I annonssamarbete med Ancestry

Klädda i hucklen och utsmyckade med fräknar springer barnen från hus till hus och tigger godis. Traditionen är hundratals år gammal, och har förekommit i Sverige sedan 1800-talet.

Inspirationen sägs komma från 1600-talsmyterna om häxor som festade med djävulen på Blåkulla under Skärtorsdagen, och här blir historien betydligt mörkare. Under ”Det stora oväsendet” – som de svenska häxprocesserna mellan 1668 och 1676 kallades – avrättades drygt trehundra personer, anklagade för trolldom.

”Påstods kunna bota sjukdomar”

I sin släktforskning har Helena Bure Wijk hittat 70 kvinnliga släktingar som föll offer för masshysterin.

– På den här tiden fanns det vissa personer som redan innan häxprocesserna ansågs ha magiska förmågor. Till exempel påstods de kunna bota sjukdomar. Men de ansågs också ha mörka krafter, eftersom de enligt sägnerna var allierade med djävulen, säger Helena.

Platsen där Helenas släktingar avrättades är idag minnesmärkt.

Bakom massavrättningen i Torsåker – där Helenas släktingar mördades – låg den grymme prästen Laurentius Christophori Hornæus, även kallad ”den onde kaplanen”. I många fall var det kvinnornas egna barn som låg bakom häxanklagelserna, och enligt uppgift satte Hornæus i system att tvinga fram sådana anklagelser genom hot och våld. Prästen var så nitisk att han till och med fick sin egen mamma och moster avrättade som häxor år 1674.

– I många familjer avrättades alla kvinnor, och de släkterna lever endast kvar eftersom pojkarna som pekade ut kvinnorna skonades.

Hornæus blev högtidligt begravd

Efter att häxprocesserna avslutades 1676 fortsatte Hornæus som verksam präst i Ångermanland fram till sin död 1719. Under sina föreläsningar om häxprocesserna har Helena genom åren träffat släktingar till både prästen och hans offer.

– Om man tar ett DNA-test så går det att hitta släktband till båda sidorna, eftersom de ofta fanns i samma släkt. Jag har själv upptäckt släktband till Hornæus.

Efter häxhysterin verkar livet i Torsåker ha återgått till det normala, och ingen verkar ha velat prata om det hemska som hade skett. Hornæus blev efter sin död begravd under pompa och ståt, och sönerna till de avrättade kvinnorna bodde kvar i släktens gårdar.

För Helena har släktforskningen om kvinnorna som föll offer i häxprocesserna pågått i många år, men för den som är nyfiken på om den egna släkten var inblandad i de mörka händelserna kan ett DNA-test från Ancestry® vara ett smidigt sätt att påbörja en ny släktforskning.

– Det är en viktig del av vår historia som måste berättas, och idag är folk inte lika rädda för att upptäcka sådana här mörka passager i släktens förflutna. Det finns en större distans till kyrkans häxprocesser nu, jämfört med när Sverige var mer troende.

Vill du också upptäcka gamla släkthistorier i påsk? Här kan du testa Ancestry® gratis i 14 dagar!*

*Ett provabonnemang per person. Allmänna villkor gäller.