7 julmisstag som vi gör (år, efter år, efter år)

Misstagen verkar vara lika traditionsenliga som allt annat kring jul... Känner du igen dig i den här listan?

Julmisstagen gör vi om år efter år.

7 vanliga misstag du gör varje jul

1. Handla julklappar för sent

Varje år, när du står där i trängseln precis innan jul, förbannar du dig själv. Du hade ju tänkt att du skulle vara ute i god tid och verkligen ha tid att hitta klappar som både är passande och har rätt pris.

Istället står du där, stressad och sur, och vet att du kommer köpa för dyra presenter bara för att ha något köpt. Suck!

Pssst... Julklappstips till barn – under 100 kronor

2. Hålla fast vid traditioner som inte tillför något

Julen är tillräckligt stressig som den är, så det känns ju väldigt onödigt att tillföra stress genom att ha massa traditioner som ingen faktiskt gillar längre. Vad sägs om att skippa Kalle Anka i år, om det bara används som ursäkt för att få ta sig en liten lur i soffan mitt på dagen? Och ärligt talat: de flesta barn är inte alls lika intresserade av att titta på tecknat som de vuxna är.

Ni kan ju även hoppa över den stora julklappsutdelningen med hela släkten. Den tar ju trots allt både extremt lång tid och bäddar för att alla barn ska bli avundsjuka på varandra. När schemat är rensat från onödigheter kan ni göra det som ni tycker är trevligt på riktigt. Vad sägs exempelvis om att spela ett spel tillsammans?

3. Spendera för mycket pengar

Ett annat misstag är att alltid spendera för mycket pengar. I januari ångrar vi bittert att vi köpte de där fyra roliga "fula jultröjorna" och att vi täckte alla äppelträd med dubbla rader ljusslingor.

Men det är ju så lätt att trilla dit – julen är verkligen en köpfest.

4. Ha ett för tight schema

Det är lätt att hela julen blir ett enda flängande. Om ni känner er tvungna att hälsa på mor- och farföräldrar, släkten i Trollhättan och dessutom hinna fixa ihop ett riktigt festligt nyår kommer du lämna julledigheten mer utarbetat än när du började din ledighet.

Se till att du har tid att verkligen njuta av julen och gör inte misstaget att schemalägga varenda minut. Då kommer du definitivt få en gladare jul.

5. Missbedöma hur lång tid det tar att koka potatis

Varje år har vi det så bra planerat: vi börjar förbereda lunchen innan tolv, och så har vi maten på bordet vid ett. Gott om tid för alla att äta innan Kalle Anka.

Istället drar allt ut på tiden, potatisen kokar aldrig och maten står inte på bordet före tio i tre. Barnen tar två tuggor köttbullar och drar sedan från bordet. I år igen.

6. Ha mat vi inte gillar på julbordet

Varför står vi och slavar ihop dopp i grytan, har tre sorters sylta och stinker ner hela köket med lutfisk när vi vet att ingen kommer att röra de där rätterna?

Ett traditionellt julbord är ju såklart supertrevligt, men det är ändå viktigare att maten faktiskt uppskattas och äts upp. Skippa alltså rätterna som "bara ska vara där" och inför kanske något nytt, som kan bli en framtida klassiker.

7. Sätta alldeles för höga förväntningar

Vi vet att det bara är jul en gång om året, men saker kan faktiskt bli sämre av att du har allt för högt ställda förväntningar. Och det är kanske det största julmisstaget av alla.

Låt det här blir året när du tar julen som den kommer och faktiskt tar dig tid att njuta. Svettas inte över de små misstagen så undviker du att göra de stora julmisstagen.