När rinner mjölken till? Och andra vanliga frågor om amning

I annonssamarbete med KRY

Topp amning
Topp amning

Fyra vanliga frågor om amning:

Fler frågor och svar hittar du hos KRY.

När rinner mjölken till?
För de flesta mammor rinner mjölken till tre dygn efter förlossningen. Man märker det genom att bebisen börjar klunka och svälja, somnar ofta vid bröstet och blir mätt och nöjd av amningen. Du märker det även då brösten initialt blir stora och spända, för att sedan bli mindre och anpassa mängden mjölk till just ditt barn. Så klurig kroppen är!
   I vissa fall rinner mjölken inte till som den ska. Kontakta i så fall BB eller KRYs digitala amningshjälp.

Hur länge klarar sig en bebis utan mjölk?
Friska, fullgångna bebisar klarar sig i regel tre-fyra dagar på mycket små mängder mjölk till dess att mjölken rinner till på tredje eller fjärde dygnet. OBS! Det gäller alltså endast de första levnadsdagarna, inte senare under bebistiden.

Hur vet jag om min bebis får i sig tillräckligt med mjölk?
Om din bebis är nöjd, kissar och bajsar så har hen i regel fått i sig tillräcklig mäng mat. Du märker att överflödig mjölk kommer i upp i forma av rapar och kräkningar. Viktig är också att stämma av vikten på BB och senare på BVC.

Varför funkar inte amningen för mig?
Amningsproblem kan bero på fysiska problem som att barnets tungband är för kort eller att bröstvårtorna hos mamman är indragna. Mycket vanligare är dock att problemen beror på att det är svårt att hitta en bra amningsposition vilket gör att bebisens tag om bröstet blir suboptimalt. Det i sin tur leder ofta till såriga bröstvårtor, mjölkstas och en missnöjd bebis. En suboptimal amning skapar ofta en enorm stress och oro hos mamman, vilket ytterligare försämrar förutsättningarna för en bra amningsupplevelse.

Har du fler frågor om amning? Via KRYs amningshjälp får du stöd och rådgivning.
Tjänsten är kostnadsfri i hela landet och du behöver inte boka tid i förväg. Amningshjälpen är tillgänglig varje dag 08.00- 19.00 och du har möjlighet att boka uppföljningsmöten med samma barnmorska eller sjuksköterska så länge du behöver hjälp. 
   När du installerat Krys app går du in på symptomet ”amningsbesvär”. Här får du svara på några frågor om dina besvär och efter det ställs du i kö till ett möte med en sjuksköterska som är expert på amning. Läs mer här >>

Artikelbild: Yulyazolotko/Shutterstock