Pulserar i magen

Pulserar i magen

På Familjelivs forum finns inlägg från användare som oroar sig över att det pulserar i magen. 

En anonym användare skriver till exempel: ”Har senaste tiden börjat känna mig lite konstig i magen. Ibland känns det som att något rör sig inuti och när jag då lägger handen på magen så kan jag känna som en pulserande punkt. Den flyttar sig ibland men det pulserar i jämn och snabb takt.” 

Pulserar i magen – kan innebära bråck

Om du känner att det pulserar i magen kan det innebära att du har fått bråck på stora kroppspulsådern.  Det betyder att en del av pulsådern vidgas, vilket i sin tur kan leda till att kärlväggen försvagas. 

För det mesta så är det ingen fara för de som får ett sådant bråck men om bråcket brister är det faktiskt livshotande då det blir stora inre blödningar. 

Det är väldigt svårt att själv upptäcka ett bråck, men om det växer ovanligt snabbt kan du känna att det gör ont eller att det känns lite ömt i magen. En del känner att det pulserar i magen. 

Minska risken för bråck

Du kan göra några saker själv för att minska risken för bråck: Sluta röka helt och hållet, ät hälsosam mat och frukt, se till att gå ned i vikt om du är överviktigt och har bukfetma. 

Då ska du söka vård

Misstänker du att du har bråck på stora kroppspulsådern i magen ska du kontakta en vårdcentral. Om det är helg ska du vänta till måndag. 

Ring Vårguiden på 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Har du upplevt att det pulserar i magen? Berätta mer och diskutera gärna med våra medlemmar i forumet här!

Källa: Vårdguiden

Bildkälla: Andrey_Popov / Shutterstock