Så får du ditt barn att äta mer grönsaker – ny studie avslöjar knepet

Så får du ditt barn att äta mer grönsaker. Bildkälla: Rawpixel.com/Shutterstock
Så får du ditt barn att äta mer grönsaker. Bildkälla: Rawpixel.com/Shutterstock

Glöm lök och rivna morötter i köttfärssåsen och aldrig i livet att grönsaker och dip skulle funka till fredagsmyset. Barn har en superhjältes syn när det kommer till att hitta grönsaker i maten och beter sig som om minsta lilla bit är direkt livsfarligt. Men nu kan räddningen vara här. Forskare från Umeå universitet kan nämligen ha löst gåtan kring hur du ska få ditt barn att äta mer grönsaker.

Börja introducera grönsaker tidigt

Umeåforskaren Ulrika Johansson har kommit fram till att en tidig introduktion av grönsaker är det bästa knepet. Direkt när du börjar ge din bebis smakportioner ska du börja med grönsaker om du vill att ditt barn ska äta en varierad kost även på sikt. Resultatet i studien visar nämligen att barn som tidigt fick smaka på frukt och grönt åt över 30 procent mer av detta än andra barn vid 18 månaders ålder.

Barn har ett "smakfönster" – då gäller det att påverka

Barn mellan 4-6 månader har något som kallas för “smakfönster”. Det betyder att under den perioden har du som förälder möjlighet att påverka smakpreferenser som stannar kvar även i vuxen ålder. Så om du vill att ditt barn ska gilla frukt och grönt, då ska du mata på under den här perioden.

För dig med lite större barn så får du nog fortsätta riven löken i molekyler och mixa spenat i hulken pannkakorna för att få dina barn att äta mer grönt. Men för dig med en liten bebis som kanske precis är i startgroparna för sina första smakportioner är det bara köra på!

Vill du läsa mer om OTIS-studien kan du göra det här.