TENS som smärtlindring – så fungerar det

"Vi väntar barn i mars och jag är nyfiken på TENS. Har en dotter sen innan och ville pröva då, men det blev inget av olika anledningar. Hur som helst, önskar lite info kring TENS då jag hört att man ska testa det innan förlossningen. Men vart får jag tag i en och hur fungerar det? Är det en säker och välbeprövad metod? Vid förra förlossningen använde jag ryggmärgsbedövning och nu känner jag för att testa något annat. Om TENS inte är något bra alternativ. Vad finns det då? Tacksam för svar!"

Svar från barnmorskan Aleksandra Nived

TENS är elektrisk nervstimulering. Impulser stimulerar nerverna som i sin tur leder till frisättning av endorfiner, kroppens eget smärtstillande hormon. I praktiken fästs plattor med elektroder på huden och ger ifrån sig elektriska impulser. När den är på känner man muskelryckningar och att det pirrar i huden under elektroderna.

TENS är en säker och välbeprövad metod. Studier har visat att metoden har störst effekt i det tidiga öppningsskedet men att den kan ge effekt under hela öppningsskedet. Metoden kan även få dig att slappna av om du är spänd. Jag rekommenderar att du provar i god tid före förlossningen tillsammans med din partner, så att din partner kan hjälpa dig att styra den om du vill fokusera på värkarna. De flesta mödravårdscentraler har TENS apparater för utlåning eller uthyrning.

De stora fördelarna med TENS är att den inte påverkar varken dig eller barnet negativt under förlossningen och att du själv kan kontrollera styrkan och intensiteten i de elektriska impulserna.

Foto: Dmytro Sidelnikov/Shutterstock.com

LÄS MER: Så lindrar du gravidillamåendet

Influencern och entreprenören Petra Tungården blir mamma senare i vår. I ett ärligt inlägg på Instagram berättar hon nu om sina känslor kring förlossningen och om sin kropp under graviditeten. Se mer i videon nedan!