Medlemmarnas bästa julgodis

Medlemmen Oniq visar bilder från sin goda adventsfika. Med blandade gotter, Mumsigt!

Signaturen SaraJoakim bjuder på ett recept från USA.

Sara's Christmas Cupkakes

200g pumpakött
100g smält smör
2,5dl socker
3dl vetemjöl
3 ägg
1,5 tsk kanel
2tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
skalet av en riven apelsin (frivilligt)

- Ångkoka pumpaköttet i en sil över kokande vatten tills köttet blivit mjukt.
- Tillsätt smält smör och socker, sedan äggen ett i taget.
- kör i mixer (för att få en lite purréliknande smet).
- tillsätt sedan resten av ingredienserna under vispning.
- häll smeten i smord muffinform eller i muffin-formar.
- placera mitt i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter

Creme cheese frosting
- 200g Philadelphiaost
- 25g smält smör
- ca 2dl florsocker
Saft av 1 lime (alt.1-2tsk vaniljsocker)
När cupsen svalnat, bred över Cream Cheese frosting. Använd gärna karamellfärg i din frosting och sprinkla med ett kul julinspirerat strössel för finare julcups!

Medlemmen Dreaming har ett smarrigt reccept:

Polkaknäck
75 portioner/st.

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 dl polkagrisar, krossade
4-5 st droppar pepparmyntsolja
2 msk smör

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten håller kulprovet: häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid ca 15 min i en vid kastrull eller ca 30 min i en kastrull med mindre botten. Krossa polkagrisarna, hälften i taget, i en mortel. Rör ner pepparmyntsolja, polkagrisar och smör i smeten.
Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.
Tips: Vill du hålla dig till vanlig knäck är det bara att byta ut polkagrisarna och oljan mot 1dl skållad och grovhackad sötmandel.

Jane tycker att de flesta bakverk blir godare om man går på måfå och känsla. Så här ser hennes recept ut:

Rocky'Road-liknande godis

ca. 100-150 g Hackade marshmellows
3 stora händer russin
ca 50 g hackad choklad
ca. 4 stora händer hackade jordnötter
3 stora händer hackade torkade aprikoser
ca 100 g hackade dumlekolor
200 g blockchoklad
3-5 matskedar jordnötssmör
(med handmåttet menas att man tar tag med handen i ingrediensen så att handen är full. Ibland får man i lite mer utav en ingrediens i skålen och mindre utav något annat, men det gör ingenting. Bra med frihet)

Blanda alla finhackade ingredienser i en skål. Smält 200g blockchoklad i vattenbad eller mikron. Vill man så kan man ha i en margarinklick i chokladen så att den blir glansig. När blockchokladen har smält och man tagit bort/ut den från spisen/mikron, blandar man i jordnötssmöret. Sedan häller man över den smälta chokladen med jordnötssmöret över de alla andra ingredienserna i skålen och blandar. Det är viktigt att choklad-jordnötsmassan är något flytande annars blir det jättesvårt att blanda och hantera smeten.

När allting är blandat så hittar man en passande plåt eller bakform, ca. 30X30 eller större beroende på hur du vill att godiset ska se ut senare. Har man en stor plåt eller bakform så blir godiset tunt och knaprigt. Har man en mindre form så blir det tjockare/högre. När man valt en form så klär man den med bakplåtspapper och brer sedan ut smeten. Låt godiset svalna i kylskåp, eller lägg på något lock över plåten och ställ den ute i det kalla vädret.

När godiset är stelnat och klart så skär man godiset i fyrkanter ca. 5x5cm eller så kan man bara bryta den i olika stora storlekar. Har man då haft en liten plåt så är godiset rätt så högt och när det är skuret så får man en fin "marmorerad"-effekt.

Signaturen Pluppe bjuder på en god kola

5-minuters kola:
100 gram smör
2 dl socker
2 msk kakao
4 msk vetemjöl
1 dl sirap

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka i 5 minuter eller tills kolan klarar kulprovet. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper. Smörj lite under så släpper det lättare. Skär i bitar innan den har stelnat helt. Njut! Man kan servera med glass så blir det lite extra lyxigt!

Fjärilens bästa julgodis är:

Mozartkulor
16 kulor

200 g nougat
10 g pistaschmandel (osaltad)
250 g extra fin mandel massa
1,25 dl florsocker
2 msk mörk rom
100 g mörk choklad (70%)
1. Skär nougaten i tärningar. Använd en vass kniv. Forma 16 små kulor av nougaten och ställ dem i kylskåpet. Finhacka pistaschmandeln.

2. Bearbeta den rumsvarma marsipanen med mixer tills den är smidig. Tillsätt hackad pistaschmandel, florsocker och rom.

3. Knåda för hand tills allt är väl blandat och marsipanen känns smidig. Använd lite florsocker om degen fastnar på bakbordet.

4. Gör en rulle av marsipanmassan. Skär rullen i 16 delar. Gör 16 små kupade marsipanformar i vilka nougatkulorna ska fördelas.

5. Täck nougatkulorna helt med marsipan. Se till att marsipanhöljet är 3–4 mm tjockt. Om massan klibbar kan du använda lite florsocker. Innan kulorna doppas i den smälta chokladen bör de vara släta, jämna och kylskåpskalla.

6. Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa kulorna i chokladen, gärna med hjälp av två gafflar. Se till att det inte kommer något vatten i chokladen eftersom kulorna då lätt förlorar sin fina glans. Låt kulorna stelna på ett galler. Förvara de färdiga Mozartkulorna svalt.