Foralder

Din mage efter förlossningen

Du har välvilligt lånat bort din kropp till en hyresgäst i nio månader. Och nu vill du få tillbaks den! Men magen hänger och slänger och har fått en degig form. När kan man egentligen förvänta sig att kroppen blir som den var innan du var gravid? Och blir den det alls?

I dagens media framställs ofta nyblivna mammor som smala och fina och dom ställer med lätthet upp på att jobba några veckor efter förlossningen. Det kan verka som om omvärlden förväntar sig att vi ska springa halvmaraton i sjunde månaden, trampa in på BB i joggingskor för att sedan jogga igenom universitetet och ta en examen på vägen hem igen. Det är inte så i verkligheten, och som barnmorska kommer jag inte heller att rekommendera detta till någon, säger barnmorskan Kristina Jacobsen.

Det tog nio månader för att utveckla en höggravid kropp. Du kan inte förvänta dig att din kropp omställer sig till ett icke-gravid tillstånd omedelbart efter förlossningen. Din bäckenbotten har troligen blivit försvagad under graviditeten och förlossningen och behöver tränas upp igen. Du blöder och känner dig hormonell – men under de kommande sex veckorna kommer din kropp gradvis återgå till ett icke-gravid tillstånd. Och din mage – det är ett kapitel för sig själv!

Fyra orsaker till att magen fortfarande finns där!

Trodde du att din mage skulle försvinna omedelbart efter förlossningen är du med största sannolikhet väldigt besviken. Ja, du har fortfarande mage! Kanske har din magform och huden förändrats för resten av livet?

[ad062]

1. Förstörd livmoder

Före förlossningen vägde livmodern (utan foster) 1000 gram. Det kommer ta ca. sex veckor innan din livmoder återigen reduceras till normal storlek, runt 50 gram. Denna extra vikt hos livmodern – och storleken hjälper till att ge din mage ett annat utseende precis efter förlossningen jämfört med sex veckor senare. Barnmorskan Marie Svedberg tipsar om att ligga mest möjligt på magen de sex första veckorna efter förlossningen, även om mjölkfyllda bröst kan begränsa något. Att ligga på mage bidrar till att livmodern drar ihop sig igen.

2. Huden har varit utsatt för stark sträckning

Det är i huvudsak tre orsaker till att din mage är förändrad. Det första – och egentligen uppenbara – är att huden på magen har varit utsatt för stark sträckning. En bebis på 3-4 kilo tar plats och huden måste utvidga sig kraftigt i magområdet. Huden är som tur är väldigt elastisk och kan nästan klara av att ”krympa” tillbaks till den gamla storleken. Men en del kommer alltid att ha små eller tydliga spår i huden som visar att du har varit gravid.

Sträckmärken på magen är ganska vanligt och orsaken är hormonell – det är alltså inte bara på grund av stark sträckning av huden som de uppstår. Olja och massage kan knappast förebygga dom. Om huden runt naveln var väldigt uttänjd under graviditeten kommer den kanske inte bli lika len som tidigare. Sträckmärken, bristningar, är varaktig ”konst på magen”. Märkena kommer gradvis blekna under de kommande åren, men inte helt försvinna.

3. Delade och sträckta magmuskler

Medan du var gravid delade rätt muskler på sig, i två delar, och gled åt sidan för att ge plats åt den stadigt växande magen. Detta kallas diastasis recti. Du märkte kanske att det nästan var hopplöst att resa sig rakt upp när du låg på rygg, och sit-ups kunde du bara glömma. Detta var p.g.a. att de normalt ganska starka musklerna var ur funktion. Efter förlossningen gror diastasis recti ihop igen, men det kan ta flera veckor. Det betyder i praktiken att dessa magmuskler är väldigt slappa och bidrar till intrycket av en ”slapp mage”, veckorna efter förlossningen.

Du kan inte göra något för att påskynda processen för att dessa magmuskler ska växa ihop igen. Du ska inte börja med sit-ups och andra krävande magövningar. Det finns också en annan viktig orsak till att du ska vänta 6 veckor med sådana övningar. Bäckenbotten blev troligen kraftigt sträckt under den sista tiden av graviditeten och förlossningen. Du behöver tid för att stärka bäckenbotten, innan du lägger press på musklerna längre upp i magen. Först behöver botten bli stark nog!

4. Överskottslager av fett

En annan väldigt vanlig orsak till att din mage ser annorlunda ut är att du har gått upp några extra kilo under graviditeten. Den genomsnittliga viktökningen är 11-16 kilo, men det är individuellt vad gravida kvinnor bör gå upp i vikt. Din BMI-profil kan visa hur mycket du bör gå upp under graviditeten.

Om du har gått upp i enligt rekommendationerna har du efter förlossningen cirka 31/2 kilo överskottskilon i förhållande till den vikt du hade innan du blev gravid. En nyttig reserv att ta av när du ammar. Och ja, amning är faktiskt väldigt effektivt! Du förbränner många extra kalorier under dygnet när du helammar en bebis. En del kvinnor lagrar mest fett på höfter och lår, medan andra samlar runt magen. Tänk på det som en extra matsäck som bebisen ska ta för sig av under de kommande månaderna.

Vagnpromenader kan vara en bra start

Om du har gått upp mer än de rekommenderade kilona har du kanske lite längre väg att gå innan du kommer tillbaks till figuren du vill ha. Trösta dig med att du under de kommande månaderna – bara genom att ta hand om den växande och hela tiden mer krävande lilla huvudpersonen i ditt liv – kommer vara mer aktiv och således förbränna fler kalorier. Vagnpromenader är fortfarande den den mest använda viktförbränningen för nyblivna mödrar – och det fungerar bra om du samtidigt även ser till att ha en sund kosthållning.

När det gäller fettförbränning är det egentligen ganska enkelt. Om du stoppar i dig flera kalorier än du förbränner, ökar fettlagren. Om du förbränner fler kalorier än du stoppar i dig, reduceras fettlagren. Det gäller även när du ammar. Det är alltså ingen automatik i att du blir smalare av att amma. Om du kompenserar de extra ”amningskalorierna” du förbränner med mer mat kommer du självklart inte att bli smalare.

Gravida tävlar – träna mest möjligt, gå upp minst möjligt!

Var stolt över din kropp som har varit gravid i 40 veckor, uppmanar barnmorskan Svedberg. Hon berättar att om man lever sunt så kommer kroppen tillbaks eftersom. Hon tipsar också om att ligga på magen så mycket som möjligt efter förlossningen, även om ömma mjölkfyllda bröst gör det lite svårt.

- Jag ser mycket av ”jaget” i det perfekta idag; Figuren ska vara perfekt både under och efter graviditeten och förlossningen. Det går ofta för långt. Några av mina patienter hade en inbördes tävling som gick ut på att gå upp minst och träna mest under graviditeten. Den ena av dom tre förlöstes med kejsarsnitt, var helt slutkörd efter förlossningen och fick en depression, berättar hon. - Många får stora överraskningar när de blir gravida. Kroppen tar över och gör som den vill, en del kvinnor upplever oro över det och det är viktigt med samtal och uppföljningar hos barnmorska.

Ge dig själv tid

Barnmorska Kristina Jacobsen anser att det är viktigt att kvinnor ger sig själva tid till att vara nyblivna mammor, med allt det medför. - Nyblivna mammor har blödningar, sträckmärken, fyllda hängiga bröst och amningslager på höfter och rumpa – i mer eller mindre grad. I de flesta miljöer är detta helt accepterat, men det finns ju alltid ställen där pressen på kropp och former är huvudfokus och fokus på att vara mamma och ammande kvinna inte ger den högsta statusen i alla fall. Å andra sidan bör inte detta vara en vilokudde i många månader efter förlossningen. Man kan gott börja träna igen 6 veckor efter förlossningen, och de flesta känner sig bättre när de kommer igång med träningen igen.

Du är ingen maskin!

Det är viktigt att man som kvinna ger sin kropp ett erkännande för det fantastiska jobb vi gör när vi är gravida. Vi är inte några maskiner, säger barnmorskan Mille. Hon påpekar att alla har olika förutsättningar både före och efter en förlossning. - Dessvärre har nog synen på graviditeter och förlossningar blivit formade av modebilder, berättelser från kända och okända där det är viktigt att se snygg ut och framställa sig som en perfekt maskin som aldrig blir trött eller känner att allt är ett slit. Jag tror det är värst för duktiga tjejer med bra utbildning och annars personer från det övre samhällsskiktet, säger barnmorskan.

Träna rätt

Det finns en orsak till att du ska vara försiktig de första 6 veckorna efter förlossningen. En del behöver längre tid – 12 veckor är inte ovanligt, berättar barnmorskan Marie Svedberg. Barnvagnspromenader kan du börja med så fort du känner att du orkar, och det är ett bra sätt att komma i form på. Men när det gäller styrketräning bör du först jobba med bäckenmuskulaturen, innan du börjar med resten av kroppen. För att säga det på ett annat sätt: - Botten måste vara på plats först!

Översatt av: Ida Otterholm