Publicerad 27 June 2016

Fotograf:

Tips på hur du kommer igång med löpningen

Som småbarnsförälder är det inte alltid lätt att hinna med träningen. Lösningen stavas löpning. Familjeliv guidar dig till hur du kommer igång!
Dagarna är för korta och det dyra gymkortet ligger oanvänt i plånboken. Känner du igen dig? Med småbarn hemma är det svårt att få tiden att räcka till för den egna träningen men lösningen stavas löpning. 

Löpning är en naturlig träningsform som passar alla. Det gäller bara att veta vad du vill, när din kropp är redo och hur du kommer igång. Olga Rönnberg, som är personlig tränare menar att bara du gör rätt från början och har ett mål med din träning kan du komma långt.

– Om du vill börja löpträna är den första frågan du ska ställa dig, 'vad vill jag ha ut av min träning?', säger hon.

Så kommer du igång

Intervallträningen är en bra början för alla. Kom igång genom att jogga 30 sekunder för att sedan gå raskt i en minut och upprepa intervallen i 20 minuter. Fördelen med intervallträning är många. 

– När du kommit igång med en mer regelbunden träning kan du successivt öka intervallerna till att jogga en minut och gå i två och så vidare, säger Olga Rönnberg.

I början ska man tänka på att inte gå ut för hårt. Risken är då att man tröttnar och får ont i knän och benhinnor. Olga Rönnberg berättar också hur viktigt det är att kombinera löpningen med styrketräning för att minska risken för skador. 

Fördelarna med löpning från Familjelivs medlemmar

På Familjelivs forum berättar flera av medlemmarna om fördelarna med att träna löpning när man är småbarnsförälder.

"Har två småttingar på tre år och nio månader här hemma och det är fullt upp hela dagarna. Det är så fantastiskt skönt att få komma iväg några minuter efter barnen somnat och få ägna en halvtimme bara åt sig själv", skriver en mamma.

En annan mamma berättar om hur hennes väninna fann motivationen att börja springa.

"En kompis till mig kom igång med löpning genom att lyssna på ljudbok. Hon har små barn och hinner nästan aldrig läsa, så man kan väl säga att hon slog två flugor i en smäll, både läsning och träning."

Foto: lzf/Shutterstock.com

LÄS ÄVEN: Orolig mamma från forumet: "Han har inget tålamod"

Att träna på gym är inte för alla och det kan vara svårt att veta hur man ska hålla sig motiverad om man tränar hemifrån. Därför har vi listat fyra olika tips på hur du kan komma igång! Se mer i videon nedan.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Tips på hur du kommer igång med löpningen
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll