Publicerad 19 November 2020

Fotograf:

Nattvandrande barn? Så får du barnet att sova i egen säng

Har ni problem med att få barnen att sova i egen säng? Först ett nattvandrande barn, sen en fot i ansiktet, sen två? Var det länge sen du fick en natts ostörd sömn? Vi har tipsen som får barnen att sova tryggt i sina egna sängar.
Att ha sitt lilla sovande barn bredvid sig om nätterna är väl kanske det gosigaste som många föräldrar kan tänka sig. Men alla som har delat säng med sitt barn vet också att barn varken tar liten plats eller ligger särskilt stilla. Titt som tätt väcks man av en fot i ansiktet och till slut knölar man ner sig i barnsängen för att få några timmars ostörd sömn. Här är några tips på hur du får ditt nattvandrande barn att sova i egen säng!

Gör sängplatsen inbjudande

Liv Svirsky är psykolog, psykoterapeut och författare till boken "Föräldrahjälpen". Med KPT-metoder lär hon föräldrar att tacka vardagsproblemen som kan kännas jobbiga. Som nattvandrande barn till exempel. Ett tips hon har är att göra sängplatsen så inbjudande som möjligt. När barnet vaknar till på natten kan det vara lättare att somna om själv om sängen känns trygg och trivsam.
– Satsa på roliga lakan, en nattlampa och kanske självlysande stjärnor i taket så att den egna sängen blir en plats som barnet tycker om, säger Liv Svirsky. 

Använd ett poängsystem

Visst kan det kännas kämpigt att lära sina halvstora barn att sova i egna sängar, men en klar fördel är att man kan resonera med dem om varför man tycker att det är viktigt. Med större barn, ungefär från tre år, kan man också testa med att använda poängsystem. Barnet får några poäng för att somna själv och ytterligare några för att somna om i den egna sängen. Ju mindre barnen är desto tydligare får man förstås illustrera poängen. 

– Om barnen är intresserade av att få poäng blir sovandet till en rolig lek som många gillar. En del vill lösa in sina poäng till en leksak eller något annat, för andra räcker det med att bara samla poäng, säger Liv Svirsky.

Få inte dåligt samvete

Men för många föräldrar är det en viss brottningsmatch med samvetet när det gäller att få barnen att sluta sova i mammas och pappas sköna säng. Ska man verkligen beröva dem tryggheten?  
Liv Svirsky tycker inte att man ska ha dåligt samvete för att man lär barnen sova i sina egna sängar. Trygghet får de på så många andra sätt. Dessutom är det en kick för självförtroendet att våga något som känns ovant och lite läskigt. 

På Familjelivs forum diskuteras detta outtröttliga ämne. Diskutera och lär av andras erfarenheter om hur du kommer till bukt med ditt nattvandrande barn här!
 
Foto: Syda Productions/Shutterstock.se


LÄS MER: Agera mot det växande näthatet – så här gör du
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Nattvandrande barn? Så får du barnet att sova i egen säng
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll