Publicerad 4 February 2013

Fotograf:

Vågar inte ditt barn sova hos kompisar? Här är barnpsykologens tips!

Det som är roligt på dagen är inte lika kul på natten. Barnpsykologen om att sova över hos kompisar.
Min 11 åring har i flera år försökt sova över hos sina kompisar men oftast slutar det med att hon kommer hem sent på kvällen eller natten. Ibland har hon ringt storgråtande till mig mitt i natten efter att ha försökt sova och inte kunnat. Inte ens hos min familj går det fast hon känner och gillar dem mycket.

Hon vill men klarar inte
Hon skäms för detta och vi har provat att utan press se om hon klarar stanna, ett visst klockslag ska hon bestämma sig helt och så vidare. Hon har också tagit paus i att sova över hos någon, bestämt att hon ska leka sent med kompisen istället till exempel. Hon vill så gärna sova över som alla andra men något händer. Jag vet att många barn har en period då detta kan hända men detta har pågått i tre år. Hur kan jag hjälpa min flicka?

Barnpsykologen: Försök övertyga
Att sova borta innebär ju att vara skild från mamma på natten. Är det kanske det som är svårt för din dotter? Eller har hon överhuvudtaget svårt att sova borta vare sig du är med eller inte? Fundera lite över det och prata med din dotter om vad som händer när hon ringer hem och är ledsen. Det gäller att du är övertygad om att det inte är farligt om hon är vaken hela natten när hon är borta.

Ge alternativ
Om din flicka verkligen vill träna på detta kan du hjälpa henne genom att vara tydlig med hur du kommer att agera. Säg att hon gärna får ringa men att ingen vill eller kan åka och hämta henne. Och att det inte är farligt att vara där hon är. Varje gång du hämtar hem henne bekräftar du omedvetet att det är farligt för henne att vara borta från dig. Sen är det bra om ni pratar igenom hur hon ska göra när hon vaknar och ångrar sig. Ge henne några alternativ, men inte att åka hem. Kanske skriva ett brev, läsa en bok eller ringa, men bara en gång.

Läs mer: "Hon vågar inte sova över hos kompisar" – se barnpsykologens svar här!

Läs mer från forumet: "Hur gammalt var ert barn när hen fick sova över natten hos en barnvakt?" 

Foto: Shutterstock / Africa Studio
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Vågar inte ditt barn sova hos kompisar? Här är barnpsykologens tips!
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll