Publicerad 1 April 2013

Fotograf:

Experten: Så hanterar du sexåringens vilda humör

Förskoleklassen blir för mycket för sexåringen. Barnpsykologen Margit Ekenbark hjälper oss föräldrar som inte känner igen våra barns humör.
FRÅGA:

"Vi har fyra barn, tre pojkar och en tös. Det är 6-åringens humör som vi är lite oroliga för, han kan bli väldigt arg och svära väldigt mycket. I höstas började han förskoleklass och hans fröken säger att han har svårt att fungera i grupp men jobbar bra enskilt.

Han har svårt att sitta still och koncentrera sig och vill gärna ha något i handen för att kunna fokusera. Han kan vara lite småretlig men inte så att han slår andra barn. Inför, till exempel, tandläkarbesök får vi förbereda honom innan han ska iväg, annars blir han helt ogörlig. Innan han började skolan var han den lugnaste utav barnen i familjen, tyckte om att leka för sig själv och plocka lite. Hjälp oss snälla med tips på hur vi ska jobba med honom."

Barnpsykologen: Övergången kan vara svår
SVAR:

Övergången mellan ett mer kravlöst lekande liv på dagis till ett mer strukturerat, koncentrerat arbetssätt i skolan kan vara svår. Olika barn är olika långt komna i sin utveckling och det låter som om er lille 6-åring kanske har blivit lite överväldigad av allt det nya. Då reagerar han känslomässigt på olika sätt eftersom han själv säkert inte har en aning om varför han känner som han gör.

Träna på att umgås i grupp
Undersök noga tillsammans med personalen vilka situationer det är som utlöser hans känsloutbrott och se om ni kan hjälpa honom och stödja honom i just dessa situationer. Om han tycker det är svårt att koncentrera sig med många barn kanske han kan få börja träna med ett eller två barn. Det är mycket som är nytt för barn i den här åldern och de behöver vuxnas stöd. I stället för att säga att han inte klarar att jobba i grupp så säg att han behöver vissa förutsättningar för att lära sig att jobba i grupp.

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: 10 saker vi minns från rasterna i skolan
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Experten: Så hanterar du sexåringens vilda humör
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll