Publicerad 18 December 2013

Tänk på det här när du packar inför resan.

Fotograf:

Packa smart för resa med barn

Hur packar man smartast för utlandsresan med små barn? Barbro Janson Lundkvist, redaktör på resemagasinet Vagabond och resa-med-barn-expert, svarar på de vanligaste frågorna om packning.
Relaterat

Fakta

Läs gärna Barbros blogg om att resa med barn.

Läs mer om Vagabonds packlista för resa med barn.

Måste man packa blöjor, eller kan man köpa på plats?
– På de flesta ställen i världen finns blöjor. Det är inte alls säkert att de är av samma märke som dem ni har därhemma, men funkar bra ändå. Jag har tagit för vana att stoppa ned lite extra blöjor i resväskan om det får plats, så har jag i alla fall så att det räcker de första dagarna, tills jag har lokaliserat en livsmedelsaffär.

Finns det välling och gröt att köpa utomlands?
– Välling är ett svenskt fenomen, och du kan inte alls räkna med att kunna köpa det utomlands. Ta med så att det räcker! Gröt kan du däremot hitta på många ställen. Men om det är något särskilt grötpulver som ditt barn är van vid och gillar – ta med det också.

Barnmatsburkar då?
– Finns såklart nästan överallt. Det kan vara kul att prova lite nya smaker. Sötpotatis finns exempelvis sällan i barnmatsburkarna i Sverige men det har jag stött på utomlands. En riktig succé.

Vilken vagn ska man ta med?
– En resesulky eller paraplyvagn är praktiskt, men många väljer att ta med den vanliga vagnen.

Finns det risk att vagnen går sönder på flyget?
– Tyvärr händer det. Och ofta har flygbolagen friskrivit sig från skador på vagnarna, såvida du inte har stoppat vagnen i en särskild skyddande väska. Det finns sådana att hyra via en del flygbolag. Läs det finstilta i flygbolagens villkor!

Vad får jag inte glömma i handbagaget?
– Ombyteskläder till både dig och barnet. Man vet aldrig när de kan behövas. Superviktigt är förstås också att lägga ned nödvändiga receptbelagda mediciner, om resväskan kommer bort. Dessutom packar du förstås underhållning för flygresan, kanske någon bok, tidning, pysselbok, film, och favoritgosedjuret/snuttetrasan om det behövs för att komma till ro och somna. Och allt som behövs för blöjbytet.

Får man ta med sig barnmat genom säkerhetskontrollen?
– Javisst. Du måste komma ihåg att visa upp den bara. Barnmatsburk respektive nappflaskor och portionsförpackad välling har jag alltid haft med mig ombord när jag rest med små barn. Ofta finns det barnmatsburkar på flyget, men räkna inte med det. Annat som är praktiskt är små russinpaket som barnet kan sitta och pilla med. Majskrokar eller kex.

Måste man packa med sig babyskyddet för att bebisen ska kunna åka bil på ett säkert sätt utomlands?
– Sverige är bäst i världen på trafiksäkerhet vilket gör att vi svenska föräldrar inte alls känner oss bekväma med hur vi förväntas göra utomlands. Här är framåtvända bilstolar regeln, även till de små barnen. Ibland finns inga bilstolar alls att tillgå, och man får ha barnet i knät. Ska man stanna en längre tid och själv ha hyrbil så kan det vara värt att släpa med sig, ett babyskydd trots att det är skrymmande. Men ofta finns ju bilstolar hos de internationella hyrbilsfirmorna så kolla i förväg!

Har du själv släpat med dig babyskyddet?
– Japp, vi tog med det när vi reste till Karibien då sonen var sju månader. Tyvärr måste jag säga, så använde vi det inte så mycket. I taxin var det ofta svårt att sätta fast, då bilbälten saknades i baksätet, och bältena där fram var inte alltid av svenskt snitt. Dessutom blev babyskyddet tungt att släpa på när vi väl klev ur taxin. Så det blev oftast kvar på hotellrummet.

Har du några bra tips för att minimera packningen?
– Jag packar alltid handtvättmedel, och sköljer upp plagg istället för att ta med för många klädesplagg.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Packa smart för resa med barn
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll