Höga halter bly i leksaker
– Det är bekymrande att vi inte ser några förbättringar på området, trots våra tidigare insatser, säger Emil Jansson, inspektör på Kemikalieinspektionen.
Kemikalieinspektionen har för tredje året i rad undersökt elektriska leksaker på den svenska marknaden i jakt på för höga halter av tungmetaller enligt europisk lagstiftning. Resultatet visade att 22 av 76 leksaker hade för höga halter av bly. En ökning mot året innan då en femtedel av leksakerna hade för höga halter av tungmetaller.
Leksaker med höga blyhalter blir inte skadlig för barnen förrän det går sönder berättar Emil Jansson.
– De höga blyhalterna i leksakerna behöver inte vara direkt skadliga för barn. Blyet finns oftast inne i leksakerna, i lödpunkter, kretskort och kablar, som för det mesta är ganska svåråtkomligt för mindre barn Det är först när människor exponeras för blyet som det kan utgöra en risk för hälsan. Exponering sker främst vid tillverkningen av produkterna och vid hanteringen av avfallet. Det skulle vara om ett barn får tag på till exempel ett kretskort som barnet skulle kunna exponeras. Leksakerna är framförallt skadliga ur miljösynpunkt, säger Emil Jansson.
Klas Elm som arbetar för branschorganisationen Leksaksbranschen är kritisk mot delar av granskningens slutsatser.
– Detta är en europeisk lagstiftning. Kemikalieinspektionen kan inte tolka direktiven på sitt eget sätt. Detta är i första hand är en miljöfråga, som rör mycket fler produkter än leksaker. Det finns andra saker på marknaden som har en större påverkan, säger Klas Elm och fortsätter:
– Alla leksaker omfattas inte av lagen och det är därför vi är kritiska, men de leksaker som omfattas och har otillåtet innehåll, ska självklart bort från marknaden. Men man ska vara medveten om skillnaden mellan miljö- och säkerhetsfrågor.
Köpa leksaker till barn under tre år
När man köper leksaker till barn under tre år behöver man vara extra uppmärksam. Konsumentverket har listat vad du bör tänka på.
1.När man väljer leksaker ska man läsa alla varningarna och kontrollera att de är märkta med det så kallade CE-märket. CE-märket innebär de uppfyller EU:s säkerhetskrav.
2.Välj leksaker lämpliga för barnets ålder, förmåga och kunskapsnivå. Var noga med att kontrollera att leksaken inte är märkt med åldersvarning.
3.Välj att köpa leksaker från seriösa butiker. De tar hand om de leksaker som de säljer och accepterar oftast returer.
4.Mjuka djur och dockor ska tåla tvätt. Ögon, nosar, knappar och andra detaljer ska sitta ordentligt fast.
5.Barn under tre år ska ha extra tåliga leksaker. De ska tåla att både kastas, bankas och bitas i utan att gå sönder.
6.Leksaker av skör plast kan lätt gå sönder. Släng tunna plastförpackningar innan barnet får tag på dem. Släng också alla trasiga leksaker.
7.Känn på leksaken. Farlig fyllning knastrar vanligen (till exempel plastpärlor) eller känns grynig. Fråga säljaren vad fyllningen består av. Det ska heller inte finnas dåliga sömmar som kan gå upp. Provdra lite själv. På mjuka djur är sömmen mellan benen ofta en svag punkt.
8.Om en leksak gjord av mjukplast luktar illa kan det bero på att det är giftiga kemikalier i leksaken.
9.Kritor, färgpennor, filtpennor och liknande ska vara avsedda för småbarn. Pennor för vuxna kan vara farliga att suga och slicka på eller att rita med på huden.
10.Snören och snoddar på leksaker får inte vara mer än 22 centimeter långa om det finns öglor, knoppar och annat som kan bilda en snara.
11.Leksaker som är spända över barnsängen eller barnvagnen kan innebära en risk för strypning när barnet börjar resa sig på händer och knän vid ungefär sex månaders ålder.
12.Leksaker med högt ljud, till exempel pistoler, mobiltelefoner och pipdjur kan skada hörseln.
Källa: konsumntverket.se, där finns en längre och mer komplett lista.
Siffrorna från Kemikalieinspektionen visar på att antalet leksaker med för höga halter av bly ökar istället för tvärtom. Hur jobbar ni för att minska blyhalterna?
– Man kan inte dra den slutsatsen av undersökningen. Det skulle kräva ett mycket större underlag. Men branschföreningen är med och informerar företagen om gällande regler, vilket är en viktig del av vår verksamhet. Men man ska vara medveten om att Sverige är en väldigt liten marknad, där endast en procent av leksakerna som kommer till Europa når Sverige. Vi kan inte ha särskilda regler. Men självklart ska vi också dra vårt strå till stacken för en bättre miljö, säger Klas Elm.
Vad ska man som förälder tänka på när man står i leksaksaffären?
– Jag tycker att man ska tänka på var man köper sina leksaker. Att aktören är seriös. Annars ska man följa ålders- och varningsmärkningen för varje leksak, säger Klas Elm.
– Som konsument ska du kunna utgå ifrån att leksaker som säljs följer lagstiftningen. Ur miljösynpunkt är det bra att undvika leksaker som innehåller PVC-plast, säger Emil Jansson på Kemikalieinspektionen.
10 företag som importerar elektriska leksaker med för höga halter av bly kommer att anmälas till miljöåklagare.