Så får du barnen att hjälpa till

Små barn vill klara allt själva, men med åren så går intresset över och tonåringen gör allt för att slippa städa och hålla ordning. Men: om det lilla barnet får hjälpa till efter egen förmåga, så blir det till slut en självklarhet att bidra hemma. Dessutom gör du ditt barn en tjänst – delaktighet i sysslorna är guld värt för familjegemenskapen och barnets självkänsla.

– Det gör att barn förstår att de ingår i ett sammanhang där de själva är betydelsefulla och har ett värde. Det är också en övning i att samarbeta och vara solidariska, något som är viktigt inför vuxenlivet, säger Margit Ekenbark, Familjeliv.se:s egen barnpsykolog.

Barn i tvåårsåldern är riktiga hjälpredor och tycker om att laga mat, sortera klossar och lär sig att hänga upp sin jacka själv på kroken. Låt ditt barn vara delaktig i det som barnet själv gillar, som att lägga grönsakerna till tacosen i olika skålar, duka eller starta tvättmaskinen. Var entusiastisk och överös barnet med beröm när det hjälper till. Då blir det roligt och så småningom självklart att bidra, även med de tristare göromålen.

Med små barn så går det många gånger smidigare och fortare om du gör allt själv, utan kladd och stök. Men det är när barnet får försöka, misslyckas och sedan lyckas som det utvecklas, och dessutom: Ger du barnet en chans så har du igen det senare.

Små hjälpredor – det här kan de hjälpa till med:

2-3 år: successivt och med hjälp: ta bort sin tallrik efter maten, lägga leksakerna på plats, hänga upp sina ytterkläder, hjälpa till med matlagning.

4-5 år: successivt och med hjälp: duka, skära grönsaker med bordskniv.

6-7 år: plocka undan och lägga saker på sina rätta platser, ställa in sin disk i diskmaskinen, lägga i ordning lakanen i sin säng, gå till närbutiken för att handla någon enstaka sak.

8-10 år: lägga sina kläder i smutskorgen, ha ansvar för att städa sitt rum, ta hand om husdjur, bädda sängen, laga en enklare måltid.

11-12 år: plocka ur diskmaskinen, hänga tvätt, dammsuga andra ytor än bara sitt rum, diska, gå ut med hunden, passa mindre syskon.
Källa: Margit Ekenbark

– Barn har slumrande förmågor som vi måste plocka fram istället för att betrakta dem som barn för länge. Barn är duktiga och gillar att lära sig saker. Det är föräldern som är pedagog i arbetet som det innebär att vara del av en familj. Det tar lång tid att lära sig att bli ordentlig, men får barnet vara med från tidig ålder så lär det sig att man inte bara ligga på soffan och knapra chips, säger Margit Ekenbark.

Så vad kan barnen få göra i olika åldrar? Utgå främst från barnets intressen och förmågor, så slipper du bråk och tjat.

– Med de minsta barnen så måste du ner på golvet och visa hur man plockar undan klossarna. Motivera, utan att ha krav på att de ska fixa det själva. Lek fram hjälpredan, säger Margit Ekenbark. När barnet når skolåldern kan det vara delaktigt i familjestädningen och få egna ansvarsområden, som att plocka undan sina saker och hålla ordning på sitt rum.

– Fortsätta att belöna i form av positiv uppskattning. Det är viktigast. Ni kan också ha ett kontrakt i familjen som säger att barnet ska hjälpa till med vissa saker för att få veckopeng. De flesta barn tycker det är roligt att känna ansvar och jobba för att få betalt, säger Margit Ekenbark.

Familjeliv.se-medlemmen Mamau är en av dem som gör så.
– Mina barn är sex och åtta år och städar sina egna rum varje helg. För det får de 20 kronor i veckopeng och då förutsätts att de städar utan tjafs. Det funkar bra. Jag började redan för flera år sedan med att vi hjälptes åt att städa och sedan har de successivt fått ta över ansvaret helt själva, skriver hon i sajtens forum.

Barnets inställning till hushållsarbete påverkas till största delen av dig som förälder och dina känslor och det är viktigt att ha i åtanke. Tycker du att städning är jättetrist, suckar och drar på att plocka undan in i det längsta, så är risken stor att ditt barn kommer göra precis likadant.

Medlemmen Saralund förklarar:
– Jag har alltid fått hjälpa till mycket hemma under min uppväxt. Självklart städat mitt eget rum, men även diskat, städat huset, rensat rabatter... Det gjorde hela familjen tillsammans och det gav en känsla av delaktighet och gemenskap. JAG var viktig för att vårt hem skulle fungera var känslan som fanns. Min sambo har aldrig städat sitt eget rum, plockat bort från bordet eller tvättat kläder under sin uppväxt. Våra personligheter och vår ansvarskänsla är därför helt olika. Han "ser" inte när saker ska göras, hur mycket han än vill att vi ska ha det bra hemma. Allt detta tror jag beror på att han inte varit delaktig som barn. Mer att stjälpa än att hjälpa i mina ögon, skriver hon.

Sysslor är något roligt och självklart som ni gör tillsammans, där allas bidrag är betydelsefullt. Tycker du inte så? Försök motivera dig och inse att städning gör susen för er familjegemenskap och rustar barnen för vuxenlivet. Underlätta genom att fixa något roligt att se fram emot när alla är klara med sina ansvarsområden.

Hur vet du att du ställer lagom höga krav på dina barn? En bra måttstock är än en gång du själv. Tänk så här: vet du med dig att du har höga krav på ordning, så får du tänka lite extra på att inte lägga alltför mycket ansvar på barnen. Är du tvärtom, så kan det vara bra att först och främst försöka ändra din egen attityd till hushållssysslor om du vill att dina barn ska bli ordningsamma.

– Om du är lite lagom, så ställer du nog lagom krav på dina barn, tror Margit Ekenbark.

stats