Foralder

7 förändringar som sker med kroppen efter förlossningen

Förändringarna i din kropp under de första sex veckorna efter förlossningen är och kan vara stora. Din kropp utvecklades mycket och fort under graviditeten och nu ska den återgå till sådan som den var innan. Här är några förändringar som kan ske med kroppen efter att du har förlöst ditt barn!

7 förändringar som sker med kroppen efter förlossningen

1. Livmodern ändras

Din livmoder vägde cirka 50 gram innan du blev gravid. Före förlossningen vägde den 1000 gram. Under det första dygnet efter förlossningen kommer livmodern att hastigt dra ihop sig och lokaliseras till området under din navel. Därefter minskar storleken från dag till dag. Det tar cirka sex veckor innan livmodern har återfått sin normala storlek. Om du ligger en del på magen kan du hjälpa livmodern på traven så att den drar ihop sig snabbare men glöm inte att eftervärkarna kan upplevas som väldigt smärtsamma.

2. Blödningar

Sex till åtta veckor efter förlossningen kommer du att blöda. Detta är sårsekret, hinnor och eventuella rester från moderkakan. De tre första dygnen efter förlossningen är rensningen som en riktig menstruation. De efterföljande fem dygnen blir det mer brunaktigt men från 12:e dagen blir det mer vitaktigt. Avslaget som det kallas ska lukta ungefär likadant som det luktar av menstruationsblod. Avslaget innehåller en del bakterier och därför är det viktigt att kvinnan sköter sin hygien.

3. Vaginan (slidan) och bäckenbotten

Efter förlossningen kommer vaginan att vara uttänjd. Slidväggarna kommer att dra ihop sig allt eftersom, men slidmynningen kommer för alltid att vara lite mer öppen än den var före förlossningen. Orsaken till detta är både att vävnaden töjts ut och en hormonell påverkan. Även kvinnor som blivit förlösta med kejsarsnitt kommer att märka av detta. Långvarigt tryck under förlossningen leder till försvagad bäckenbottenmuskulatur. Det är otroligt viktigt att kvinnan börjar träna upp bäckenbotten igen, så snart som möjligt efter förlossningen! En försvagad bäckenbottenmuskulatur kan leda till urinläckage och i allvarliga fall ofrivillig avföring. Att bäckenbotten tränas upp igen har också betydelse för det sexuella samlivet.

Läs mer: 6 vanliga amningsproblem och lösningar

4. Tarmfunktionen

Det är vanligt att kvinnan inte har någon avföring under de närmaste två till tre dygnen efter förlossningen. Ibland kan orsaken vara så enkel som att man fick lavemang före förlossningen. Många äter ganska lite under det dygnet som förlossningen sker och då kan det dröja innan det trycker på. Om du ändå känner dig hård i magen ska du be barnmorskan om råd. Kvinnor som har hemorrojder och smärtor i underlivet kan uppleva det smärtsamt att gå på toaletten första gången efter förlossningen.

5. Viktminskning

I samband med förlossningen tappar du cirka fem till tio kilo i vikt. Orsaken till att du tappar så mycket i vikt är barnet, efterbörden och minskad mängd vätska i kroppen. De resterande kilon som du har lagt på dig försvinner i regel under de första fyra till sex månaderna om du ammar. Men kom ihåg att det är helt individuellt!

6. Menstruation och ägglossning

Om du inte ammar kommer menstruationen tillbaks cirka sex till åtta veckor efter förlossningen. Om man ammar brukar det oftast dröja fem till sex månader innan den kommer tillbaka. I några fall händer det att menstruationen uteblir helt tills dess att du slutat amma. Orsaken till att menstruation och ägglossning uteblir kan vara den höga halt av hormonet Prolaktin som frigörs vid amning.

7. Psykiska förändringar

Som nybliven mamma är du ofta sårbar. Många har lätt till tårar. Denna sårbarhet kan ha både psykiska och fysiska orsaker. Det sker stora hormonella förändringar i din kropp efter förlossningen. När moderkakan försvinner blir det tvärstopp på de hormoner som den producerade. Kanske är du trött efter själva förlossningen och har fått för lite sömn. Förlossningen är oftast en stor påfrestning. Det är viktigt att du får ro och vila nu. Begränsa besök både på BB och när du kommer hem, åtminstone under de första veckorna.

Det är lika vanligt att ”moderskänslor” dröjer i några dagar som att ”moderskänslorna” kommer på en gång. Om du ändå bekymrar dig över detta så prata med din barnmorska. Hon har upplevt det du går igenom nu med många nyblivna mammor. Känner du varaktig nedstämdhet eller känner av andra psykiska problem bör du ta kontakt med läkare.

Läs mer: Sex efter förlossningen – när är det dags?