9 hollywoodkändisar – som haft förlossningsdepression

Läs deras egna berättelser om sin postpartum depression.

Montage. Foto: Drew Barrymore / WikiCommons by David Shankbone / Pexels
Montage. Foto: Drew Barrymore / WikiCommons by David Shankbone / Pexels

1. Bryce Dallas Howard

”Det är svårt att beskriva förlossningsdepression – kroppen, sinnet och själen liksom smulas sönder när man egentligen ska vara lyckligare än någonsin. Jag mådde dåligt när jag såg mig bli intervjuad i tv och hade svårt att beskriva vad jag och så många andra kvinnor går igenom. Jag skräms av att vi väljer att inte tala om det. Om vi inte gör det kommer fler lida i tystnad och kanske aldrig läka.”

2. Chrissy Teigen

”Jag trodde inte det kunde hända mig. Jag som hade ett så fantastiskt liv. Jag hade all hjälp jag behövde: min man, min mamma och en barnflicka. Men förlossningsdepression gör inte skillnad på folk. Jag kunde inte kontrollera det. Och det är därför det tog så lång tid för mig att acceptera det. Jag kände mig självisk, äcklig och konstig för att jag tyckte att det var jobbigt. Ibland känner jag fortfarande så.”

3. Drew Barrymore

”Jag blev inte deprimerad när jag fick första barnet, utan kände snarare: ’Wow, jag mår toppen!’. När jag fick andra barnet kände jag: ’Okej, nu förstår jag vad folk pratar om’. Det var överväldigande på ett helt annat sätt. Jag blev verkligen helt sänkt.”

4. Florence Henderson

”Alla säger att du borde vara lycklig när du får barn. Min man mådde också väldigt dåligt av det jag gick igenom, men stämde ändå in i ’lycko-kören.’ ’Du har så mycket att glädjas åt’ sa han. Så jag kände också fruktansvärd skuld över att jag inte var sådär lycklig som jag borde ha varit. Jag kunde se andra mammor som var det, och det gjorde allt ännu värre.”

5. Rasheeda Frost

”Jag vill prata om det här för andra drabbade kvinnors skull, så de får hopp och vetskap om att de inte är ensamma. Jag vill krossa stigmat som omger förlossningsdepression, hjälpa till att skapa medvetenhet och få kvinnor att förstå vad som händer när man drabbas och belysa både signaler och symptom och behandling.”

6. Lisa Rinna

”Att prata om det är det mest värdefulla jag har gjort. Jag led i tystnad och vill inte att någon annan kvinna ska behöva ha det så. Vi måste prata om det!”

7. Lena Headey

”Jag begrep inte att jag hade fått förlossningsdepression. Jag blir väl lite galen och gick till slut till en kille som blandar västerländsk och österländsk läkekonst och det förändrade allt.”

8. Amy Davidson

”Det var så mycket som pågick och det höll på att krossa mig. Jag sökte hjälp till slut och det var det bästa jag kunde göra. Om inte mamman är glad och frisk, så kan hon inte ge bebisen det den behöver. Det var ett bra råd jag fick och som jag tog till mig av.”

9. Hayden Panettiere

”Det missuppfattas så ofta och jag upplever att det är många som inte tror på det, att drabbade kvinnor bara hittar på. Och avfärdar det med ’det är bara hormoner’. Men det är ju helt omöjligt att kontrollera och det är riktigt smärtsamt och läskigt och kräver massa support.”

Källa: Todaysparent.com