9 namn inspirerade av blommor

Det finns oändligt många vackra namn som är hämtade från blommor och allt fler väljer att hämta inspiration från naturen när de ska döpa sina barn. Här har vi listat några blomstrande namnförslag som du kan döpa din bebis till!

Namn-inspirerade-av-blommor
Namn-inspirerade-av-blommor

Nio namn inspirerade av blommor

Linnea

Linnea är ett av de namn som är mest populära bland blominspirerade namn. Blomman har färgstarka kronblad och blommar oftast under sommar. Idag bärs namnet av cirka 73 000 personer i Sverige.

Iris

Iris är ett av de namn som klättrat snabbt på namntoppen de senaste åren. Namnet kommer från grekiskan och betyder regnbåge. Dessutom är Iris blomman också en del av svärdliljefamiljen.

Lilly

Namnet Lilly är inte bara trendigt, utan också otroligt vackert. Namnets ursprung är från latin och blomsterarten lilja. Namnet finns i flera lika varianter som till exempel Liliana, Lilien, Lillian, Lillianne med fler.

Jasmin

Jasmin är inte bara en vit och doftande blomma, det är också ett välanvänt kvinnonamn i Sverige, med ursprung i det persiska namnet "Yasmin". Andra varianter på namnet är: Jasmina, Ismíni, Jasmijn, Jázmin, Jasmine och Yasmine. Cirka 2233 personer bär namnet i Sverige.

Azalea

Azalea blommorna har skimrande rosa blad med gröna tjocka stjälkar. Namnet har grekiskt ursprung och betyder "god lukt". I Sverige bärs namnet av cirka 107 personer.

Dahlia

I utlandet och främst i Latinamerika är namnet Dahlia populärt. Namnet syftar på den färgstarka blomman som finns i oändligt många färger och bärs idag av cirka 434 personer i Sverige.

Daisy

Daisy är det engelska namnet på vildblomman prästkrage. Daisy är ett kort och gulligt namn som har varit populärt i århundraden i engelsktalande länder. Namnet bärs av 1239 personer i Sverige.

Ivy

Du skulle nog aldrig kalla ditt barn för Murgröna, men det engelska namnet på plantan har varit väldigt populärt på senare år. Namnet är både sött, kort och bärs av 307 personer i Sverige.

Violet

Det svenska namnet på den kända och kära vildblomman Fiol, är kanske också ett alternativ? Blomsternamnet har de senare åren fått stor popularitet och idag finns det cirka 672 personer i Sverige som heter Violet.

Källa: Svenskanamn.se

Foto: Natee K Jindakum/Shutterstock.com

LÄS OCKSÅ: Namn betydelse - franska namn

Undrar du vilka namn som spås bli de mest populäraste inom de närmsta tio åren? Vi har listat dem i videon nedan!