Foralder

Amning och håravfall

Har du upplevt att du tappat mer hår än vanligt efter förlossningen? Bli inte förtvivlad – det är normalt och har egentligen inget samband med amningen, även om många tror det. Medan du var gravid såg graviditetshormonerna till att håret du normalt skulle ha tappat varje dag, knappt föll av.

Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com ©

Många gravida har därför tjockt och fint hår. När barnet är fött och moderkakan är ute, försvinner de stora hormonmängderna som höll håret på plats.

Att tappa hår är vanligt efter förlossningen

Det är alltså helt normalt att uppleva ökad hårförlust efter förlossningen. Du fäller gradvis de hårstrån som du skulle ha tappat under graviditeten. Vi tappar normalt ganska många hårstrån varje dag, så du kan tänka dig att mängden hår du tappar kan bli en del. Det kan verka skrämmande mycket, men kommer att ge sig efter ett tag.

Inget sammanhang med amning eller vitaminbrist

Håravfallet som du upplever efter förlossningen har alltså ingenting med amningen att göra. Du kommer kunna uppleva håravfall även om du inte ammar.

Det hjälper inte heller att ta vitamintillskott eller hälsokostprodukter för att stoppa den här sortens håravfall.

Sagt av mammor:
  • Från att min dotter var 3 mån började jag att tappa stora tovor med hår. Jag blev verkligen skrämd, trodde jag skulle bli skallig. Min moster sa att hon hade haft likadant och hon sa att jag skulle börja äta vitaminer.
  • Jag tappar så onaturligt mycket hår nu för tiden. Jag ammar min dotter fortfarande och hon är nu 10 mån. Amning och håravfall är ju ett känt ämne, men att tappa SÅ mycket hår? Jag tappar stora klasar med hår varje gång det tvättas, för att inte prata om varje gång jag borstar håret. Ja, annars under dagen tappar jag också hår. Min sambo säger att han märker att håret har blivit tunnare!
  • Jag tappade också massor av hår när jag ammade. Det är inte något som hjälper mot det tror jag. Ni får trösta er med att det blir bättre och att ni inte blir helt flintis. Min frisör sa att det beror på att man inte tappar så mycket hår när man är gravid, därför rappar man mer när barnet är fött.
Skrivet av sjuksköterska Elisabeth Lofthus

Källor:

Amme-ABC, Gro Nylander, Gyldendal 2008

Lommelegen.no

nhi.no