Appar för baby och småbarn

Det utvecklas fler och fler barnvänliga appar för smartphone och surfplattor, och många är också anpassade för baby och småbarn. En babyapp kan vara en rolig lek eller ett lärorikt och nyttigt verktyg.

En baby på 10 månader förstår knappast sammansatta spel, men kan visa stor glädje över att utforska en skärm när den ger respons i form av ljud eller bilder. En spännande respons kan göra att babyn eftersom gör vissa handlingar för att framkalla responsen. Inte så olikt en babyleksak eller skallra.

Nyttig eller dumhet? Det får du själv avgöra. Här är i alla fall några appar som du kan låta babyn testa.

Sound Touch – babyns första app!

En 10 månader gammal baby har inte finmotorik bra nog för att spela sammansatta spel med en app, men Sound Touch ger ändå en liknande respons på barnets ”fäktning” mot skärmen att den kommer fånga barnets uppmärksamhet och gradvis kan barnet göra medvetna handlingar för att få ljudrespons.

Appen har olika kategorier; olika djur, fordon, instrument och husarbete. När man trycker på en bild får barnet höra det tillhörande ljudet.

För barn från 10 månader – 3 år Pris: 38 kr

Kan köpas i App Store Kan köpas i Google Play

Baby Rattle

Denna app är inte så dum vid babyns första möte med vår digitala värld. Den har en superenkel funktionalitet.

Sol, stjärnor och djur dyker upp där babyn trycker på skärmen. Appen finns i en gratisversion där du kan testa om barnet tycker om den innan du eventuellt använder 15 kr på den. Appen kan möjligen bli lite överväldigande för några.

För baby 6-18 månader Pris: Gratis demo eller 15 kr

Kan köpas i App Store

Fish School HD

En försiktig introduktion till siffror, men mest lek. Appen är ett slags akvarium med massor av fiskar i – och fiskarna förvandlas till siffror.

Bara för iPad

För barn från 18 mnd Pris: 15 kr

Kan köpas i App Store

Pusseläventyret

Äventyret består av 34 olika pussel fördelat på två olika världar: Djur och fordon. Lär känna ett lejon, en ko, en zebra, ett tåg, en helikopter och många andra spännande djur och fordon. Ditt barn kan enkelt flytta brickorna bara genom att dra på skärmen. När pusslet är färdigt kommer det komma en rolig animation och du hör ett jubel.

Alla uppgifter har olika svårighetsgrad och har som mål att träna den logiska förmågan hos barnet.

Gränssnittet är perfekt för de minsta barnet.

För barn från 10 mnd – 4 år Pris: 7 kr

Kan köpas i App Store

Pussel för barn

Pussel för barn är ett roligt och lärorikt pussel med olika djur för barn i åldern 0-4 år! Det finns 32 olika pussel med 42 olika djur att välja mellan.

Ditt barn kan enkelt flytta på brickorna genom att dra på skärmen. När pusslet är färdigt gör djuret ett roligt ljud och uppmuntrande effekter kommer att spelas upp. Alla pussel har varierande svårighetsgrad.

För barn 10 mnd – 4år Pris: 7 kr

Kan köpas i App Store

Magic Piano

En musik-app som lär dig spela tidlösa klassiker på olika pianotangenter – och massor av ljus! Appen finns för både iPhone och iPad och innehåller låtar inom både pop, rock, klassiskt och filmmusik. De enklaste funktionerna kan också användas av de minsta barnen.

För barn från 10 mnd Pris: Gratis

Kan köpas i App Store

Har du flera tips till appar för barn 0-2 år? Använd kommentarsfältet nedanför.


Översättning: Ida Otterholm