Barn och godis - när är det ok att börja med lördagsgodiset?

Ger du ditt barn godis? Panelen har svarat kring barn och godis, när är det egentligen ok att börja ge små barn godis och andra sötsaker? Vad tycker du? Är det kanske så att små barn och godis inte hör ihop enligt din mening?

Godis kan vara mycket, men jag antar att vi ska diskutera sötsaker.

Jag tycker att man kan vänta med att presentera godis tills barnet är ett par år. Lördagsgodis är ok, dock bör man väl inte vara helt rigid i frågan.

Problemet som kan uppstå när barnen äter godis mycket och ofta är sockerkickarna. Dessutom är det inte särskilt hälsosamt. Jag tycker att man kan hitta alternativt ”godis”. Det kan vara frukt, naturgodis, nötter, russin mm. Mina barn får en hel del frukt, men på lördagar äter dem lite godis.

Vi tycker generellt att man kan vänta ett tag. Med Lovis, första barnet, var vi urnoga med att inte ge något socker eller godis för tidigt. Hon hade nog fyllt två innan hon fick smaka första gången. Men Truls som är 13 månader yngre - gick det ju inte att hålla samma ambition...

Fortfarande har vi aldrig köpt en godispåse till barnen med smågodis i. Däremot får de påsar med naturgodis i ibland, med torkad frukt, nötter och sådant. Det innehåller ju säkert lika mycket socker men inte lika mycket e-medel och färgämnen och sådant - så det känns lite bättre. Men sen finns det ju far- och mormödrar som förser sina små favoriter med godsaker utan att man har kontrollen... Men godis är ju inget man dör av - så vi låter det vara så.

Det bästa är att hålla barnen från godis så länge man kan. Ska de äta godis bör det bli max en gång i veckan som exempelvis lördagsgodis och om det är kalas och det där bjuds på godis.

Vår dotter fick sin allra första sötsak på sin ettårsdag då hon fick smaka en bit på sin tårta. Sedan har det varit svårt att neka henne godis då andra barn fått äta godis på kalas och liknande så då har det blivit att hon också fått. Nu är dottern drygt två och får lördagsgodis sedan några veckor tillbaka. Det blir dock inga mängder utan endast en ask Zoo och en liten Palle Kuling chokladkaka.

Våran son fick smaka godis ganska tidigt, vilket jag egentligen tycker är helt onödigt han va väl kanske 10 månader när han smakade glass första gången. Jag kunde nog inte motstå att han med skulle få smaka när vi satt och åt. Sen fick han tårta när han fyllde ett, nu är han 16 månader och vi försöker undvika att äta godis när han är vaken eller med men om han är det så får han någon liten chokladbit/chips eller vad det nu kan vara. Fikar vi får han en egen bit kaka eller bulle. Men inte sötsaker mer än 2 ggr i veckan.

Det bästa är väl att inte börja fören dom själva frågar efter eller så, småbarn har ju inget sötsug eftersom de inte smakat. Och att det inte är bra för tänder osv det vet vi ju alla!

Vi försöker hålla oss till att lördag är en godisdag men ibland kan det bli en liten godis hit eller dit. Men det blir inga enorma mängder med godis utan oftast köper vi ostbågar, popcorn mm.

Vi har ingen bestämd ålder på barnen när vi börjar med godis nån gång efter 1-årsåldern och oftast börjar det med att nån av de lite äldre barnen "råkar" ge minstingen lite godis.

Vår äldsta dotter fick smaka dumleklubba första gången när hon var 2 veckor men det var en sak som hennes farmor bara skulle göra. En sån där tradition. Lillasyster var dock 2 månader men vi hade problem med henne i början så därför. Men efter det har dom inte fått godis alls innan dom var 1 år.

Tycker inte att man ska introducera godis för tidigt hos barn. Godis i dagsläget får dom om don har skött sig ordentligt en gång i veckan. Men är vi på kalas eller hos någon som bjuder på fika får de ju självklart smaka. Även om det inte är "godisdag" så att säga.

Vi köper en normalstor påse med gott och blandat som de får när det är dags för godis. Inte mer och ibland äter de inte upp det utan sparar lite till nästa dag. Men som sagt, godis en gång i veckan om de skött sig annars får de inget alls.

Det är jätte svårt att svara på. Man vill ju vänta så länge som möjligt innan barnen äter godis. Så tror jag nog att dom flesta föräldrar tycker.

Wilhelm fick börja smaka godis när han var stor nog att förstå, och började fråga efter det själv. Minns inte hur gammal han var då. Nu är han 2,5 år och får lördagsgodis sen några månader tillbaka. Han kan även få godis om det är något annat speciellt tillfälle.

Vad tycker du om att ge barn godis? När tycker du det är OK att ge små barn godis? Eller tycker du att man helt ska undvika sötsakerna?