C: 50 000 till föräldrar som delar lika – och höjt underhållsstöd till ensamstående

Centerpartiet (C) går till val på att införa en jämställdhetsbonus för föräldrar som delar lika på föräldraförsäkringen.
– Det är viktigt med incitament, säger C-ledaren Annie Lööf.

Centerpartiet (C) går till val på att införa en jämställdhetsbonus för föräldrar som delar lika på föräldraförsäkringen. C vill samtidigt höja underhållsstödet som kan betalas ut till ensamstående föräldrar med 300 kronor per barn och månad.
Centerpartiet (C) går till val på att införa en jämställdhetsbonus för föräldrar som delar lika på föräldraförsäkringen. C vill samtidigt höja underhållsstödet som kan betalas ut till ensamstående föräldrar med 300 kronor per barn och månad.

C vill att föräldrapar med gemensam vårdnad som delat jämställt på föräldraledigheten ska få en skattefri bonus på 50 000 kronor – det vill säga 25 000 för vardera föräldern.

Detta meddelar Centerledaren Annie Lööf på en pressträff.

– Jämställdheten får inte bli en fråga där vi slår oss till ro, där vi låter gårdagens framgångar skymma morgondagens utmaningar, säger hon.

Läs mer: Här är riksdagspartierna som vill förstatliga skolan – och de som säger "Nej" till förslaget

Jämställdhetsbonus

Jämställdhetsbonusen infördes av Alliansregeringen men togs bort 2017 av Socialdemokraterna. C vill nu att nivåerna i den nya bonusen tredubblas och får en enklare konstruktion.

Förslaget går ut på att föräldrarna måste dela på föräldraledigheten minst 40/60 under de första 18 månaderna. Stödet ska betalas ut löpande. Under 2019 var det endast drygt 19 procent av av föräldrarna som delade på föräldradagarna i den utsträckningen innan barnet fyllt två år. Centern vill inte kvotera föräldraförsäkringen.

– Alla föräldrar är olika och som liberal har jag respekt för att man gör egna val. Men vi måste öka informationen för vad sådana val leder till, och i dag leder det till att kvinnor får ett rejält lönetapp, säger Lööf.

Kunskapslyft i förskolan

Centerpartiet vill också införa ett kunskapslyft i förskolan och ge alla förskolelärare en kompetensutvecklingsgaranti och ett språklyft. Varje förskolelärare ska ha kunskapen att vara en brygga för barnen in i det svenska språket, enligt C.

– Jag tycker att det är rimligt att man kan svenska. Därför föreslår vi en kompetensutvecklingsgaranti, säger Lööf.

Socialdemokraterna och Liberalerna har föreslagit ett språkkrav i förskolan, men det säger C nej till.

– Vi väljer att gå fram med insatser som gör en konkret skillnad. Det är vårt recept framåt.

Partiet vill också stärka barnskötare genom en nationell standardisering av grundutbildningen för barnskötare.

Vill höja underhållsstödet till ensamstående föräldrar

C vill samtidigt höja underhållsstödet som kan betalas ut till ensamstående föräldrar med 300 kronor per barn och månad. Underhållsstödet indexeras inte upp automatiskt utan regleras i lag.

– Det här ökar tryggheten för de som har minst marginaler, och stärker tryggheten för både barn och föräldrar, säger Lööf.

Totalt kostar reformerna omkring sex miljarder den kommande mandatperioden, cirka 1,5 miljarder om året.

Fakta: Centerns förslag

Centerns förslag och mer detaljer om kostnader för jämställdhetsbonus:

Det var 19,4 procent av alla föräldrar år 2019 som delade 40/60 på föräldradagarna innan barnet fyllt två år. Det är 18 948 föräldrar. Om dessa par skulle fått ta del av en jämställdhetsbonus på 50 000 kr innebär det en kostnad på 488 miljoner kronor. Ett rimligt antagande är dock att en jämställdhetsbonus skulle göra att fler föräldrar kommer styra sitt uttag mer jämställt och att det blir fler föräldrar som därför kommer få ta del av premien.

om 20% får bonus 25* 19 534 x 25 000kr = 488 miljoner kronor

om 25% får bonus 25* 24 418 x 25 000kr = 610,5 miljoner kronor

om 30 % får bonus 25* 29 301 x 25 000kr = 732,5 miljoner kronor

Gällande utökat underhållsstöd med 300 kronor i månaden:

Underhållsstödet indexeras inte på årsbasis, utan fastställs i lag. Regeringen har från och med augusti höjt underhållsstödet med 150 kronor för åldersgruppen 7–10 år.

Från och med augusti 2022 är underhållsstödet:

Under 7 år: 1 673 kronor per månad

7–14 år: 1 823 kronor per månad

Över 14 år: 2 223 kronor per månad

Att höja underhållsstödet med 300 kronor per månad och barn kostar i storleksordningen 700 miljoner kronor per år.