Därför blir det inget "vabruari" i år

Foto: Khamidulin Sergey/Shutterstock

Månaden då flest VAB-dagar tas ut är här. Traditionellt sett, alltså. Under normala omständigheter hade nämligen februari som vanligt stuckit ut med statistik över föräldrar som är hemma med sitt sjuka barn, därav sitt vedertagna namn "vabruari". I år blir det annorlunda: vi blir helt enkelt inte alls lika sjuka än vad vi brukar. Förutom i en av sjukdomarna alltså: covid-19.

På Försäkringskassan arbetar man med att förbereda sig inför olika VAB-vågor och februari brukar alltid sticka ut som en sådan månad. Men hur ser det egentligen ut i år, blir det något vabruari enligt deras prognos?

I ett mail till Familjeliv skriver Försäkringskassan så här:
– Eftersom det ser ut att bli en mycket låg influensaaktivitet så ser vabbandet ut att bli lägre i år än de senaste åren.

Vabruari sen i höstas

Den andra vågen av covid-19 i Sverige sågs tidigt i Försäkringskassans statistik. Vabbandet ökade tydligt redan i september. Månaderna mars och april under 2020 stack också ut ordentligt när den första vågen kom.

I år ser det ut som att coronapandemin satt ett ordentligt spår i våra annars normala “smittmönster”. Vinterkräksjukan och andra infektionssjukdomar hos barn har minskat kraftigt under senaste perioden, och apotek runt om i Sverige kan märka av en minskad försäljning av lusmedel, skriver bland annat SVT.

Hur ser det ut för dig och din familj? Var med och diskutera i vårt forum!