Därför ska du ha sovpåse till din bebis – våra bästa tips

Funderar du på att köpa en sovpåse till din bebis? Vi har listat flera tips och positiva fördelar med att ha en sovpåse.

En sovpåse kan ge värme och trygghet till din bebis.
En sovpåse kan ge värme och trygghet till din bebis.

Varför ska jag ha en sovpåse till min bebis?

En sovpåse ger en trygg och varm viloplats för bebisen under kyligare dagar och nätter. Du kan med fördel använda sovpåsen i vagnen och låta ditt barn ligga tryggt och varmt, utan att ha på en varm overall. Då kan du lättare reglera temperaturen hos din bebis.

Täcke och sovpåse

Det kan vara svårt att veta hur man ska klä sin bebis i sovpåsen: Blir det för kallt med bara pyjamas eller behöver man ett täcke också?

När man talar om täcke för barn så ska man vara uppmärksam på att det inte täcker barnets ansikte, eftersom det kan utgöra en kvävningsrisk när barnet sover och täcket rör sig och kan hamna fel. Det kan till exempel hända när barnet lyfter armarna rakt upp, vilket är en reflex som barn har redan från födseln.

Detta är något de allra flesta är oroliga för, så det är just därför en sovpåse är att föredra - då kan bebisen hålla sig varm utan täcke.

3 tips på vad du ska tänka på när du köper en sovpåse

1. Addera en extra filt

Det kan vara toppen att lägga på en extra filt på din bebis i sovpåsen och om det blir för varmt kan öppna upp. Om du väljer att använda en sovpåse så ligger barnet skyddat från topp till tå utan att det inskränker på rörligheten.

2. Köp en sovpåse med avtagbart foder

En sovpåse som har avtagbart foder kan du använda som en tunnare sovpåse höst, vår, och på försommaren. När det blir kallare kan du enkelt lägga sätta på fodret igen. För några år sedan fanns det inte så många "tunnare" sovpåsar, utan mer tjocka som man bara använde utomhus. Men nu finns det gott om lagom tunna och sköna sovpåsar gjorda i bomull eller i tunn stickad ylle, på marknaden.

3. Flera olika sorters sovpåsar

Det finns även sovpåsar utan ärm som du knäpper i axlarna, men också sovpåsar som är heltäckande och fungerar precis som en pyjamas, fast med en påse nedtill. Det är dessutom väldigt bekvämt för barnet som får mer frihet att sparka och röra på benen utan att någonting drar och stramar åt. Sovpåsarna kan också ha dragkedjor på sidorna eller knäppning fram på.

Fyra fördelar med att använda en sovpåse

1. Det är en säker och trygg viloplats för din bebis
2. Det ger din bebis en varm känsla
3. Du kan på ett enkelt sätt reglera temperaturen
4. En sovpåse är lätt att ta med