Föräldrar fuskar med folkbokföringen – får förtur till bra skolor

Nu anmäler Södertälje kommun fusket till Skatteverket.

Genrebild. Det är närhetsprincipen som det sker fusk med i fallet med Södertälje kommun.
Genrebild. Det är närhetsprincipen som det sker fusk med i fallet med Södertälje kommun.

Jakten på att få plats på de attraktiva skolorna i Sverige präglas inte alltid av ärliga metoder. Det visar en ny anmälan som Södertälje kommun har gjort till Skatteverket. Där har man upptäckt att föräldrar systematiskt folkbokför sina barn på adresser för att få förtur till de attraktiva skolorna i området.

Fusk kring närhetsprincipen

Det är LT som avslöjat att det pågår ett systematisk fuskande kring folkbokföringsadresser i Södertälje kommun. Föräldrar skriver in sina barn på fel adresser för att få förtur till attraktiva skolor. Och föräldrar som egentligen har rätt till skolorna, enligt närhetsprincipen, blir drabbade.

Så här skriver Skolverket om närhetsprincipen:

"Hur många elever som får plats vid varje kommunal skola bestäms av kommunen. Kommunen ska i första hand utgå från vårdnadshavarens önskemål när ett barn får en skolplacering. Men vårdnadshavarens önskemål får inte gå ut över ett annat barns rätt till placering vid en skola nära hemmet. Det brukar kallas för närhetsprincipen."

Södertälje kommun anmäler föräldrar till Skatteverket

LT skriver också att Södertälje kommun nu anmäler föräldrar till Skatteverket för misstänkt fusk kring närhetsprincipen och felaktiga folkbokföringsadresser. Totalt ska det röra sig om tio barn.