Förslaget: Skärmförbud för småbarn

Barn och skärmtid är ett hett ämne bland inte minst småbarnsföräldrar. Under måndagen presenterade norska Hälsodirektoratet nya råd, där ett av dem handlade om just skärmförbud för småbarn.

Norska Hälsodirektoratet har kommit med nya råd som innebär att barn mellan två och fem års ålder inte bör ha mer än en timmes skärmtid om dagen. Barn under två år bör inte ha någon skärmtid alls,

Nyligen presenterade Norska Hälsodirektoratet nya råd som innebär att barn mellan två och fem års ålder inte bör ha mer än en timmes skärmtid om dagen. Barn under två år bör inte ha någon skärmtid alls, rapporterar VG.

– En viktig poäng för oss är att skärmen inte bör användas som barnvakt. Att sätta barnen framför en skärm så att de passiviseras är inte gynnsamt, säger hälsodirekttör Björn Guldvog till nyhetsbyrån NTB.

"Bör finnas en balans"

Guldvog menar dock att skärmtid inte är farligt i sig, men att man bör hitta en balans mellan stillasittande och aktivitet i vardagen:

– Poängen här är att det bör finnas en balans. För barn mellan två och fem år är det bättre att betona att de ska hålla på med fysisk aktivitet och ha social kontakt, säger han.

Källa: Aftonbladet