Första Barbie-dockan med hörapparat – här är fler normbrytande Barbies

Den klassiska Barbie-dockan har under de senaste åren kommit i allt fler skepnader. I år lanserar Barbie en helt ny docka med hörapparat.

Den klassiska Barbie-dockan har under de senaste åren kommit i allt fler skepnader. I år lanserar Barbie en helt ny docka med hörapparat.

I juni lanseras den första Barbie-dockan med hörapparat. Det är en av dockorna i Barbie-företagets strävan efter mångfald och representation inom leksaksindustrin.

Barbie satsar på representation

Enligt CNN skriver Lisa McKnight, chef vid leksakstillverkaren Mattel som tillverkar Barbie-dockorna, i ett pressmeddelande att den nya satsningen har som ambition att få barn att känna representation, samt att få alla barn att förstå vikten i inkludering.

2019 släppte Barbie två olika dockor i rullstol, samt en docka med benprotes. År 2020 lanserades en svart Barbie-docka med hudsjukdomen vitiligo, som enligt företaget blev en av de mest sålda Barbie-dockorna i USA det året. I fjol tillkom det en svart docka med afrohår som blev en av de mest populära dockorna runt om i världen förra året.

Barbie-dockor i olika kroppstyper

Med den nya lanseringen av Barbie-dockor med hörapparat kommer också Ken-dockor med nya kroppstyper, vilket tidigare bara har funnits bland "kvinnliga" Barbie-dockor. Men nu släpps alltså även Ken-dockor med en annan kroppstyp än den väldigt smala och muskulösa.