Här är föräldratypen – som skapar narcissister av sina barn

Narcissism kan både vara ärftligt, men också betingat av uppfostran.

Genrebild.

Kan man uppfostra sitt barn på ett sätt som ökar risken att hen får en narcissistisk personlighetsstörning? Det tror psykiatern Alv A Dahl, som skrivit boken "Narcissisme" tillsammans med psykologen Pål Grøndahl. I en intervju som Aftonbladet publicerat lyfter han fram möjligheten att narcissismen skapas av uppväxtmiljön.

Läs också: Psykologen: Så avvisar du en narcissist – 6 steg

Narcissistiska barn har ofta stränga föräldrar

I sin forskning om narcissistisk personlighetsstörning har Dahl bland annat funnit att människor som diagnosticerats med narcissism vittnar om en barndom med stränga föräldrar. Ofta är föräldrarna kalla, frånvarande och med en skiftande disciplin. Utvecklingen av narcissistiska personlighetsdrag skapas då hos barnet för att överkompensera understimulansen från de kyliga föräldrarna.

Läs också: Stränga föräldrar: "Det blir när hon 'hotar' mig som det känns fel"

Men motsatsen kan också skapa narcissism

Dahl är noga med att poängtera att även motsatsen kan skapa narcissism. Att hela tiden behandla barnet som mer begåvat än andra – att ständigt påvisa att barnet är bättre än jämnåriga, skapar en överstimulans hos barnet som istället vägs upp av att barnet kan utveckla narcissistiska personlighetsdrag för att väga upp till stimulansen.

I intervjun med Aftonbladet betonar Dahl dock att överstimulering inte är samma sak som att exempelvis berömma sitt barn för en bra prestation inom idrott – eller att bara vara kärleksfull.

– Det handlar om graden av det – och att det sker genomgående under barndomen, säger Dahl till Aftonbladet.

Viktigt med konsekvent uppfostran

Föräldrar som skiftar mycket i att vara stränga och lösa i sin uppfostran löper större risk att utveckla narcissistiska personlighetsdrag hos sina barn, menar forskaren och psykiatern.