Hyllar sträckmärken

VISAR UPP STRÄCKMÄRKEN: Nina Maaø-Ruden valde att visa upp sträckmärkena i sociala medier. Foto: Nina, smabarnsforeldre.no
VISAR UPP STRÄCKMÄRKEN: Nina Maaø-Ruden valde att visa upp sträckmärkena i sociala medier. Foto: Nina, smabarnsforeldre.no

Medan de flesta medier fokuserar på hur kvinnor kan bli av med sina sträckmärken, har en del mammor i sociala medier valt att gå motsatt väg - de hedrar dom!

Sträckmärken kan som bekant dyka upp «överallt»; på magen, ryggen, armarna, brösten och rumpan, och det antas att upp till 90% av alla gravida får dom, enligt nhi.no

Ändå upplever många kvinnor sträckmärken som ett stort problem.

Babyns första gåva till mamma

En som önskar förändra den synen är trebarnsmamman Nina Maaø-Ruden (28) som skriver på bloggen smabarnsforeldre.no. Nyligen delade hon ett foto på sin mage på både Instagram och på bloggen.

Inspirationen kom från ett samtal hon hade med dottern på 7,5 år. När dottern upptäckte sträcken mamma hade på magen undrade hon vad det egentligen var.

Nina svarade henne: — De kom när ni barn låg i min mage. När magen växte kom dom här sträcken. Det blir tyst en stund innan dottern säger:

— Så sträckmärken är på ett sätt barnens första teckning till sin mamma?

Vill inspirera andra

Samtalet fick Nina att inse att hon borde vara stolt över sin kropp och de fina «täckningarna» barnen hade gett henne. — Jag valde att lägga ut bilden för att kunna ge andra småbarnsmammor samma känsla som min dotter gav mig när hon sa det, berättar Nina.

Även om hon aldrig hade skämts över sina sträckmärken minns hon att det inte heller var något hon var stolt över att visa upp.

— Varje graviditet har gett mig fler sträckmärken och idag har jag sträckmärken nästan hela vägen upp till BH-kanten. Man har «lärt sig» att sträckmärken är mindre fint och ska döljas, men varför vet jag inte. Det är ju bara sträck i huden, säger Nina.

Instagram succé

Även på Instagram pågår en «tyst revolution» för att få kvinnor att sluta skämmas över sina sträckmärken. Instagram-kontot Love Your Lines upprättades av två anonyma amerikanska mammor, som ville visa hur kvinnokroppen ändrar sig efter att man har fått barn.

Kvinnorna bad om att få foto-bidrag från andra och blev väldigt överraskade över den stora respons dom fick.

Love Your Lines har på kort tid blivit en jättesuccé och bara två veckor efter uppstarten har dom ca. 31000 följare.

Alla kan få dom

Dom två mammorna bakom Love Your Lines berättar för Huffington Post att dom vill hedra alla kvinnokroppar, oavsett ålder, vikt eller om dom har fått barn.

— Vi hade båda sträckmärken innan vi fick barn och vi vet att det finns fler orsaker till att kvinnor får dom, säger de.

LÄS OCKSÅ: Så förändrade kroppen sig efter att dom fick barn

Inspirerar till att sluta täcka sig

En av bidragsgivarna berättar att hon har sträckmärken på flera ställen på kroppen, men att hon alltid har skämts över märkene som hon har bak på benen som hon fick redan som barn.

Efter att hon under årens lopp har använt mycket energi på att täcka över dom med leggins och långa strumpor, har hon nu bestämt sig för att sluta täcka sig.

— Jag har äntligen insett att pengarna, stressen och tårarna inte var värda det, skriver hon.

LÄS OCKSÅ: Mamma med muskler

— Var stolta!

— Vi ser en hel del sträckmärken, mest bland yngre kvinnor, berättar barnmorskorna Bippi Trovik och Cathrine Trulsvik.

— De allra flesta bekymrar sig över detta. Det är idag ett enormt kroppsfokus på så kallade «perfekta kroppar». Kvinnorna vill ut. Kroppen ska vara ett utställningsfönster och inte till för att fylla en funktion. Det är trist, säger barnmorska Bippi Trovik.

— Man ska vara stolt över att ha fött ett barn. Skönhetsfläckar är stolta tecken på ett levt liv, fyller Trulsvik i.

Båda barnmorskorna förtydligar att inga krämer kan förebygga sträckmärken.

— Acceptera att de kanske kommer. Världen går inte under av den orsaken. Om du tycker om dig själv ser du på sträckmärken som en styrka, berättar barnmorskorna och säger att de stöttar aktionern med bilder på sträckmärken.

— De är en del av mig

Även den norska mammanett-bloggaren Miiaa vill förändra kvinnors syn på sträckmärken. För ett litet tag sedan la hon ut fotografier av sin mage på bloggen. Miiaa berättar att hon efter två graviditeter har fått flera sträckmärken på mage, rumpa och lår.

— Jag har tidigare försökt att dölja mina sträckmärken, då jag skämdes över dom. Men de är en del av mig, precis som min näsa!

— Att lägga ut bilderna och «offentliggöra» mina märken är ett stort steg för mig på vägen till att acceptera mig själv som jag är, säger hon.

Rädd att andra ska tycka synd om henne

Bloggaren har alltid kämpat med självförtroendet och säger att hon är trött på fokuset på den perfekta kroppen. Att publicera dessa bilder är för henne ett steg på vägen för att acceptera sig själv och sin kropp.

— Jag tror egentligen att jag är mest rädd för att andra ska tänka «stackars flicka» när de ser märkena. Men det är också därför jag vill visa upp dom.

— Så länge någon tänker «stackars» betyder det ju att det är negativt att ha sträckmärken. Det är det ju egentligen inte, jag har trots allt fött fram två barn!

LÄS OCKSÅ: Din mage efter förlossningen