"Kan inskolning påverka anknytningen till mitt barn?" Psykologen svarar

Läsaren tycker att inskolningen har gått bra – nästan lite för bra? Barnpsykologen svarar.

Genrebild. Barnet på bilden har inget med texten att göra. Foto: Unsplash

Läsarfråga: "Är min dotters självständighet normal?"

Hej!

Jag funderar på om min dotters självständighet är normal.

Hon är 1,5 år och en glad, kavat och självständig tjej. Vi har precis skolat in henne på förskolan, ett litet föräldrakooperativ och allt har gått strålande. Lite för bra känns det som. Hon har inte varit ledsen en enda gång och tar mycket kontakt med de andra barnen. När jag kommer för att hämta henne ser hon mest förvånad ut. Jag hade ju önskat att hon skulle skina upp och säga "mamma" med glad röst.

Hon har alltid känts väldigt självständig och det är mest när hon är ledsen eller rädd som hon tyr sig sig till mig. Ibland blir hon blyg för främlingar men det går snabbt över.

Verkar detta vara ett normalt beteende eller har hon en dålig anknytning till mig?

Hälsningar ”Ledsen mamma”

Barnpsykologen svarar: "Ditt barn visar de typiska anknytningsbeteendena"

Vill du ställa en fråga till våra experter?

Hej!

Det enda felet i din berättelse är nog att din dotter har en mamma som bekymrar sig i onödan. Allt hon gör är helt normalt och uttryck för att barn har olika personligheter från start. Din dotter är pigg och framåt och socialt välutvecklad för sin ålder, men visar också de typiska anknytningsbeteendena för åldern.

Var glad och njut av din fina lilla dotter. Du behöver absolut inte vara orolig för anknytningen utan lär känna henne för den hon är, i stället för att leta fel. Försök att inte oroa dig så mycket. Det tror jag i längden är bra både för dig och din dotter.
Med vänlig hälsning,
/Margit Ekenbark, barnpsykolog