Foralder

Klumpfot eller vridfot – vad är det?

Klumpfot, eller vridfot som det också kallas, är en medfödd missbildning i ena eller bägge fötterna. Vad innebär det att födas med klumpfot och går det att behandla?Läs allt du behöver veta här!

Klumpfot eller vridfot – vad är det?
I Sverige föds varje år ungefär 150 barn med klumpfot. Det kan låta mycket, men i relation till att det föds 120 000 barn årligen så är det ovanligt. Det är vanligare att pojkar drabbas än flickor, varför vet man inte.

Vad är klumpfot?

Klumpfot, eller vridfot kallas på medicinskt språk för PEVA. Det står för latinets pes equinovarus adductus och betydelsen är en beskrivning av hur tillståndet ser ut, “fötter vinklad neråt, inåt och uppåt”.
PEVA är ett medfött tillstånd i ena eller båda fötterna och ungefär hälften av de som drabbas har i båda fötterna. När barnet föds är ena eller båda fötterna kraftigt vridna inåt och det går inte att vrida foten rätt.
Om barnet har en ensidig klumpfot kommen den foten alltid vara mindre än den andra foten, det kan också vara så att det ena benet är längre än det andra. Även vadmuskeln i det benet som har klumpfot är underutvecklad och kommer fortsätta vara det resten av livet.

Varför föds ett barn med klumpfot?

Varför vissa barn föds med klumpfot, eller PEVA ,vet man inte. Forskare är överens om att det sannolikt finns en ärftlig faktor. Man har också sett att gravida som röker under graviditeten har en ökad risk att få barn med klumpfot.
Nyfödd bebis med gipsad, ensidig klumpfot. Foto: SylwiaMoz/Shutterstock

Hur behandlas klumpfot?

Det finns olika sätt att behandla PEVA och det krävs en kombination av flera under en lång tid. Målet med behandlingen är att barnet ska ha en rättställd fot och kunna gå normalt. Behandling ska påbörjas så snabbt som möjligt efter födseln, helst redan på BB.
I första hand börjar en ortoped med att räta ut foten så mycket det går med handkraft och sedan gipsas foten och benet upp till knät. Det görs en gång i veckan de första veckorna. Det brukar sällan räcka som enda metod eftersom hälsenan nästan alltid är för kort och måste förlängas. Det görs när barnet är runt 1,5 månad genom en enkel operation och därefter följer ytterligare en tid på samma sätt som innan med att dra rätt foten och gipsa.
Efter ungefär 3 månader är foten rättställd, men barnet behöver fortsätta ha foten i något som kallas ortos både dagtid och nattetid. Behandlingen med ortos fortsätter under flera år och en del behöver ytterligare operationer för att förlänga senor och leder.
Bild på ett barn med ortoser på båda benen. Foto: Jordi Mora/Shutterstock

Framtiden för ett barn med klumpfot

Prognosen är mycket god för barn som föds med PEVA. Behandlingen brukar inte påverka när barnet börjar vilja stå och gå och de allra flesta går och springer helt normalt när de kommer upp i förskoleåldern. De kan leka, hoppa och sporta med kompisar utan att det gör ont. Vadmuskeln kommer dock att fortsätta vara underutvecklad vilket kan hämma barnet i vissa fysiska moment.
LÄS ÄVEN:
10 vanliga misstag föräldrar gör med sina nyfödda bebisar
6 milstolpar ditt barn når som doktorn inte frågar om