– Låt mig bestämma över mitt barn

Trebarnsmamman Caroline har tröttnat på att andra tar sig lite för mycket friheter.

TYCKER ATT DET ÄR FÖRÄLDRARNAS VAL: Caroline förstår inte varför andra har så stort behov av att mata hennes baby med sötsaker. Foto: Privat
TYCKER ATT DET ÄR FÖRÄLDRARNAS VAL: Caroline förstår inte varför andra har så stort behov av att mata hennes baby med sötsaker. Foto: Privat

– Jag tycker att det är upp till föräldrarna att bestämma när de ska introducera annat än bröst eller babygröt till barnet, säger trebarnsmamman Caroline Myklebust (25).

På sin blogg gör hon upp med alla som hela tiden tjatar om att få mata hennes baby. Sonen Lias är bara fem månader gammal, men hon har flera gånger upplevt att folk runt henne har frågat om han kan få smaka på saker.

Gav barnet kräm bakom hennes rygg

Att barnet närmast prackas på glass, kakor och andra sötsaker tycker hon inte om.

– Det händer speciellt i större sällskap och liknande sammankomster, säger hon. – En familjemedlem har bland annat gett kräm på fingret när jag vände mig om för att prata med någon. Då var han bara tre månader gammal!

– Glass och kakor är inte okej för oss innan de kan välja själva. Hos oss har det varit naturligt att låta dom få prova på sin ettårsdag, men mitt äldsta barn valde russinen som låg på fatet, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 10 råd om bebisens första mat

Berövad milstolpe

Caroline hänvisar till att världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar fullamning tills barnet är sex månader gammal. Planen är att hon gradvis ska introducera fast föda i sonens kosthållning.

Att andra matar hennes barn utan samtycke ger henne också en tråkig känsla av att bli "berövad" en viktig milstolpe i barnets liv.

– Jag såg väldigt mycket fram emot att för första gången göra gröt till honom, se han äta den och ta bilder för att ha i albumet. Det är det roligt att se tillbaks på när han blir äldre. Att säga att han smakade kräm första gången när han för första gången smakade något, är inte precis något att skryta över, säger hon.

Förstår inte varför

Caroline är inte rädd för att säga ifrån, men när hon har satt ner foten har hon fått kommentarer som «Bara en liten sked?» «Varför? Det är ju inga farliga tillsatser!».

– Deras tanke är säkert god, och några tänker nog att det var okej när dom hade barn själva - det blev ju sunda vuxna av dom också. Men sluta att ge det i smyg till mitt barn och sluta att tjata om att barnet måste få smaka. Vi vet bäst när det gäller vårt barn och vi följer rekommendationerna, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Lerke äter själv

Händer ännu oftare med äldre barn

Sjuksköterna Karina Flem Barexstein från Lommelegen.no känner väl till att en del föräldrar reagerar på detta sätt.

– Men detta är nog mer gällande när barnen är lite större. Kanske får de kex, choklad och saft hos mor-och farföräldrar utan att föräldrarna vill det, och utan att dom lyssnar till föräldrarna, säger hon.

– Barn lär sig ganska snabbt vad som är regler hemma och hos till exempel mor- och farföräldrar. Om de får choklad hos mormor på en tisdag, så kommer de kunna förhålla sig till det och att man bara får choklad på lördagar hemma. Det är vi föräldrar som behöver vara tydliga och konsekventa och det är hemma vi är mest.

Bör undvikas

Även om det inte är direkt farligt att ge barnet glass eller kaka det första levnadsåret, tycker sjuksköterskan att man bör undvika det så länge som möjligt.

– Barn som äter mycket söt mat utan näring, som kex och bullar, och som dricker mycket saft, kan få för lite järn, vitaminer och mineraler. Ger man det ofta kan det lägga till rätta för dåliga vanor och barnet kommer fråga om onyttig och söt mat, säger hon.

– Det som är så bra är att om man undviker att introducera onyttig och sockerhaltig mat till dessa små barn, så kommer dom inte fråga efter det heller - än så länge!

Gradvis tillvänjning

Livsmedelsverket har klara riktlinjer när det gäller spädbarn och mat.

– Spädbarn behöver näringsrik mat och modersmjölk är det bästa att ge barnet det första levnadsåret. Om man inte kan eller vill ge modersmjölk, är mjölkersättning ett bra alternativ, säger Barexstein.

– När barnet är mellan fyra och sex månader är det ofta mottagligt för smaker, så runt fem månader kan vara en bra tid att börja med fast mat i liten skala, vid sidan av fullamning. Får barnet mjölkersättning kan man börja med fast mat vid fyra månader. Det är viktigt med gradvis introduktion av mat, ge först små smakportioner, säger hon.

Milstolpar är viktiga

Sjuksköterskan förstår att föräldrar reagerar när de inte får vara med vid barnens viktiga milstolpar och berättar att dessa är viktigare än vad många är medvetna om.

– Allt barnet gör - och får - för första gången är roligt för oss föräldrar att vara med om, som barnets första leende, det första skrattet, barnets första steg, smaken av gröt för första gången och så vidare. Barn har ju fantastiska uttryck och dessa uttryck och kommunikationen är viktig att man är med om för att förstärka relationen mellan föräldrar och barn, säger hon.

LÄS OCKSÅ: När din baby inte vill äta fast föda