"Min dotter är så blyg – har hon autism?" Barnpsykologen svarar

Läsaren är orolig för sin dotter som är så blyg att hon inte vågar introducera henne för nya människor.

Genrebild. Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: Unsplash

Läsarfråga: "Jag vill så gärna att hon ska slippa vara så blyg"

Hej!

Vår dotter är 15 månader och är väldigt blyg. Hon är glad och busig med oss och sin mormor som hon träffar nästan dagligen. Hon är väldigt glad och utåtriktad när folk hon känner är i närheten, men så fort de kommer för nära eller bara börjar prata med henne eller om något nytt ansikte dyker upp så gråter hon - ordentligt! Hon har varit såhär sen hon var tre-fyra månader, så det är inget nytt men det börjar bli väldigt jobbigt. Har hon autism?

Finns det något vi kan göra? Det är jättefrustrerande och särskilt med tanke på förskola som ska bli av i augusti. Vi har försökt ta det i hennes takt, vi visar alltid att "titta där kommer ju din kompis" osv, hon får vara i famnen och vi tvingar henne aldrig till något, men inget har hjälpt hittills. Jag vill så gärna att hon skall slippa bli så blyg, rädd och ledsen varje gång vi träffar någon som inte är vi eller hennes mormor!

Barnpsykologens svar: "Tona ner oron för att hon är blyg"

Hej!

Jag förstår er oro och den stress som uppstår när ni möter nya ansikten.
Barn är verkligen olika och er lilla dotter behöver tid att vänja sig vid nya människor för att bli trygg. När hon börjar på förskolan kan hennes inskolning ta lite längre tid så det kan ni förbereda er på.

Ni har gjort helt rätt, men trots det blir det svårt för henne. Jag föreslår att ni utgår från att hon blir ledsen när det kommer någon ny och försöker vara lugna i det. Det påverkar kanske inte hennes rädsla, men det blir lugnare för er. Hon blir inte ledsen för att ni gör något fel – det är hennes personlighet.

Tona ner er oro för autism och se förskolan som en träningsarena för henne. Hon är blyg och försiktigt och behöver tid på att vänja sig. Ni gör rätt!
Hälsningar Marie Carlsson, barnpsykolog och expert på Familjeliv.se