Napp till bebis – ska man ta med napp till BB?

Att låta sin bebis använda napp kan vara räddningen många gånger. Men hur tidigt kan man börja med nappen och är det okej att packa med napp i bb-väskan? Läs allt här!

Napp till bebis – ska man ta med napp till BB?
Napp till bebis – ska man ta med napp till BB?

Många föräldrar vill att deras bebis ska använda napp och vill gärna börja så tidigt som möjligt. Risken med att börja direkt är att det kan påverka amningen negativt, därför är det bra att vänta om du vet att du vill amma.

Läs mer: Packa BB-väskan – ultimata guiden till din förlossningsväska

Napp på BB – får man det?

Även om det känns overkligt direkt efter en omtumlande förlossning så är det ditt barn och du som förälder bestämmer, ingen kan säga åt dig att du inte får. Däremot kan personalen informera dig om de rekommendationer som finns när det gäller just napp, nyfödda och amning. Om tanken är att du vill amma kan det vara bra att avvakta lite med nappen.

Nappen kan påverka amningen

En nyfödd bebis har ett stort sugbehov och ligger gärna vid bröstet större delen av sin vakna (och sovande) tid. Den bästa starten för en väl fungerande amning är att ha din bebis mycket hud mot hud och amma på minsta signal.

Små bebisars magsäck är väldigt liten de första dagarna och rymmer inte stora mängder bröstmjölk. Bröstmjölken är dessutom lättsmält och en bebis blir snabbt hungrig igen. Det kan ha gått 30 minuter eller 3 timmar, bebisen kan vara lika hungrig båda gångerna.

Om du som förälder ger napp istället för att amma missar bebisen ett amningstillfälle och risken finns att din kropp inte producerar den mängd mjölk som bebisen behöver. Det är nämligen bebisen som styr över mjölkproduktionen och ju mer hen ammar de första dygnen desto snabbare rinner den mogna mjölken till.

Läs mer: 6 vanliga amningsproblem och lösningar

Vänta med napp till amningen är etablerad

När ska man börja med nappen då? Jo, det som experterna vill vara tydliga med är att vänta med att introducera nappen till amningen är etablerad. Vad innebär det? När du som förälder känner att amningen funkar, bebisen har ett bra tag och det känns bra för dig, den mogna mjölken har runnit till och bebisen har börjat gå upp fint i vikt. Då kan det vara läge att introducera nappen. Hur lång tid det tar är individuellt, för vissa en vecka och andra en månad.

Napp och plötslig spädbarnsdöd

Socialstyrelsen rekommenderar napp till alla nyfödda från en månads ålder. Det gör de för att forskning visat att nappanvändning minskar risken för PSD, plötslig spädbarnsdöd. Det gör även amning, så om du vill amma är det som sagt bra att vänta lite med nappen. Om din bebis inte vill ta napp ska du inte vara orolig. Det finns många andra faktorer som spelar in och ökar risken för PSD, som exempelvis rökning, barnet ska sova på rygg i egen avsedd sovplats (egen säng eller babynest) och risken är trots allt väldigt liten.

Läs mer: Topp 10 att ta med till förlossningen – viktigast i BB-väskan

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Har du frågor om amning och nappanvändning? Maila [email protected]

Bildkälla: Da Antipina/Shutterstock