När kan man börja julpynta?

Kan man börja julpynta för tidigt? Kan vi ta fram julgranen nu? - Efter det här datumet är det helt okej att börja julpynta hemma!

Då börjar vi julpynta - och ta fram julgranen
Då börjar vi julpynta - och ta fram julgranen

När ska man börja julpynta?

Julen börjar komma allt närmare, och de flesta har nog redan börjat räkna ned dagarna till julafton och julledigheten. Många vill även börja julpynta, men vet inte riktigt när det är dags. Här går åsikterna isär hos många, där några vill börja julpynta så fort det blir mörkt och andra vill vänta ändra fram till dagen innan julafton. Om julpyntet åker fram för tidigt kan det även skapa starka reaktioner hos andra.

Oavsett är det individuellt när julpyntet åker fram, men en utgångspunkt kan vara att vänta till andra högtider är förbi som Halloween och Allahelgona.

Så efter Allahelgona är det fritt fram för julpynt!

När kan vi ta fram julgranen?

Man kan ta fram julgranen precis när man vill, men 1a advent kan ju bli extra mysigt om man lägger till att klä granen tillsammans med familjen. Det är också 1a advent som Nissebus vanligtvis flyttar in. 1a advent kan absolut ses som startskott på julen!

Tips inför julpyntandet - återbruk!

Under de senaste åren har många börjat bli alltmer miljömedvetna. Och varför inte tänka miljövänligt även med årets julpynt i stället för att köpa nytt?

Här får du några tips på hur du kan ordna med återbrukade juldekorationer!

1. Gör ljus av överblivna ljusstumpar

Kanske har du små stumpar av kronljus eller att det blir kvar en liten mängd stearin från värmeljusen. Släng inte bort det för stearinet går bra att använda igen! Allt du behöver göra att smälta stearinet i vattenbad, hälla upp i valfria burkar och låt stelna. Nya ljusvekar kan du hitta i hobbyaffärer, eller alternativt återanvända ljusstumparna från dina smälta ljus. Glöm inte att ta gamla glasspinnar, pennor, grillpinnar eller annat du har hemma som stöd för veken medan stearinet stelnar.

2. Gör din egen adventskalender av tändsticksaskar

Hur kul kan det inte vara att ha en egen adventskalender hemma? Om du har haft svårt att slänga tändsticksaskar genom åren och fått ihop 24 eller fler kan du pyssla ihop en adventskalender. Limma ihop askarna med varandra på valfritt sätt och dekorera utsidorna med julklappspapper, sätt pärlor på ena sidan av lådan och numrera lådorna 1 – 24. I varje låda kan du sätta billiga småsaker, ett litet paket eller kanske en godisbit.

3. Julgransdekorationer av gamla prylar

Om du har gamla prylar hemma som bara ligger och dammar hemma eller som du funderar på att rensa ut – ta vara på dem och gör julgransdekorationer av dem. Vill du piffa till sakerna så prova måla dem med någon julig färg, sätt på lite glitter (exempelvis med hjälp av glitterlim) och häng upp dem med hjälp av inslagningssnören.

LÄS MER:

Lista på all julmat du behöver under julhelgen

Vegetariska rätter till julbordet