Orättvis betygssättning – nu införs ändring på gymnasiet

Regeringen meddelar att betygssystemet för elever på gymnasiet ska ändras.

Regeringen föreslår nytt sätt att sätta betyg på gymnasiet.

I ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet meddelar Regeringen att de föreslår att ämnesbetyg ska införas på gymnasiet, istället för att det som nu, sätts betyg på varje kurs – ofta redan efter första terminen.

Mer vikt på undervisning och lärande på gymnasiet

Situationen som det ser ut nu kan bidra till en splittring i lärandet. Åtgärden föreslås därför för att undvika fokus på betygssättning och istället lägga mer vikt på undervisning och lärande på gymnasiet.

– Utvecklingen går åt rätt håll i svensk skola. Nu tar vi ytterligare ett steg för att fortsätta höja kunskapsresultaten. Skolan behöver ett betygssystem som speglar faktiska kunskaper, främjar lärande och uppmuntrar elever att anstränga sig. Därför föreslår regeringen att ämnesbetyg införs och att en sammantagen bedömning görs vid betygssättning, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Betygssystemet upplevs som orättvist

Propositionen grundar sig i förslag från Betygsutredningen 2018 och ger elever möjlighet att utvecklas i ett ämne innan slutgiltiga betyg sätts. Betygssystemet som det ser ut idag upplevs av många som orättvist då enstaka sämre prestationer kan ha en alldeles för stor effekt på elevens betyg.