Pappadagar tas inte ut: Finns de som inte tar ut någon föräldrapenning alls

Många pappor tar ut mindre än 30 dagar av föräldrapenningen, medan vissa inte tar ut någon alls – det visar en ny rapport.

Många pappor tar inte ut sina föräldradagar, trots de 90 reserverade föräldradagarna.
Många pappor tar inte ut sina föräldradagar, trots de 90 reserverade föräldradagarna.

Var tredje pappa med ett barn fött 2017 har använt färre än 30 dagar av föräldrapenningen, uppger Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) i en ny rapport.

1995 infördes den första reserverade månaden i föräldraförsäkringen, det vill säga en månad öronmärkt åt papporna åt att ta ut. Då var det 26 procent av papporna som tog ut noll dagar och 29 procent som tog ut färre än 30 dagar.

Några pappor tar inte ut föräldradagar

2002 infördes en andra reserverad pappamånad och 2016 en tredje. I dag tas fler pappadagar ut men fortfarande används många dagar inte. För barn födda år 2017 var det 18 procent av papporna som tog ut noll dagar och 15 procent som tog ut färre än 30 dagar.

"Trots minskningen är det nästan vart femte barn som föddes 2017 som har en pappa som inte tar ut någon föräldrapenning alls, trots att 90 dagar är reserverade för vardera föräldern", säger Ann-Zofie Duvander, en av författarna till rapporten, i ett pressmeddelande.

Källa: TT