Pollenallergi hos små barn – så skiljer du på förkylning och allergi

Under våren är det många som påverkas mycket av allt pollen som finns i luften, och även små barn kan drabbas av pollenallergi även om det är relativt ovanligt. Så skiljer du på en vanlig förkylning och en pollenallergi.

Pollenallergi hos små barn förkylning
Pollenallergi hos små barn förkylning

När ett barn är förkylt har det ofta ont i halsen, hostar, nyser, snorar och ibland har de även lite feber. Har barnet däremot endast snuva och kanske kliiga ögon under våren så kan man misstänka att det snarare handlar om pollenallergi än om en vanlig förkylning.

Pollenallergi hos små barn

Det är relativt ovanligt att barn under två år får pollenallergi, men det förekommer. Bland barn i sjuårsåldern däremot är det ungefär 15 % som reagerar med snuva eller kliande ögon när pollensäsongen är igång.

Det du kan göra för att minska symptom av pollen är till exempel att vädra i hemmet under natt eller tidigt på morgonen eftersom det då är som lägst pollenhalter, ha koll på pollenprognoser, häng inte kläder på vädring utomhus när pollenhalterna är som högst, byt kläder när ni varit utomhus och undvik att sitta på en nyklippt gräsmatta. Undvik även tobaksrök eftersom pollenallergi förvärras av det.

Läs mer om pollenallergi på 1177.